Het pact gaat verder.... ruime steun voor cultuur en erfgoed

In het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek werken de gemeenten Doesburg, Oost Gelre, Montferland, Berkelland, Aalten, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Doetinchem en Winterswijk samen. Sinds 2001 ontwikkelen deze gemeenten, samen met de provincie en culturele organisaties, meerjarenplannen om met cultuur en erfgoed een bijdrage te leveren aan de samenleving. 

Innovatieve kracht

In het nieuwe Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek is vastgelegd hoe het bedrag van ruim een miljoen euro de komende vier jaar aan vier projecten wordt besteed. Net als in het voorgaande pact staan de thema’s toerisme, participatie, erfgoed en educatie centraal. Dankzij een extra financiële bijdrage kon er een extra project aan het pact worden toegevoegd: cultuur als innovatieve kracht. Bedrijven met een innovatief vraagstuk worden gekoppeld aan kunstenaars om een creatieve oplossing te realiseren. 

Waardevolle coalitie

Nieuw is dat de coördinatie van het pact vanaf nu in handen is van een ‘cultuurcoalitie’, bestaande uit de DRU Cultuurfabriek in Ulft, kunstencentrum De Gruitpoort Doetinchem, ECAL Erfgoedcentrum Doetinchem, Boogie Woogie Winterswijk en Achterhoek Toerisme. Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme: “Een groot en gevarieerd cultureel aanbod is ook voor het toerisme van groot belang. Daarom wordt er onder andere extra geïnvesteerd in het project Cultuurzomer Achterhoek. Wij vinden een samenwerkings-verband als de cultuurcoalitie erg waardevol en zetten onze expertise hier graag voor in.”