De felle lichten van het Oosterlicht doorbreken de duisternis in de Achterhoek

20-12-2021 | Gelderlander

VARSSELDER - De duisternis van december werd zaterdagavond op bijzondere wijze doorbroken door het Oosterlicht. In allerlei Achterhoekse plaatsen (en enkele over de grens) priemden felle lichtbundels de hemel in, al gauw tegengehouden door de laaghangende winterse bewolking.

Om deze goed te kunnen zien moest de Achterhoeker wel naar buiten. Wie dat deed kreeg wel de kans om opmerkelijke lichtbanen te zien, zoals bij de kerk van Varsselder. De witblauwe lichtstraal vormde daar een mooie aanvulling op het minder uitbundige verlichte Christusbeeld, dat in de tuin naast de Martelaren van Gorcumkerk aan de Hoofdstraat staat.

24 lampen

Het Oosterlicht straalt de komende weken (tot en met 6 januari) in allerlei plaatsen. Er staan in totaal 24 lampen opgesteld. Niet allemaal op van die ‘verheven’ plekken zoals bij de kerk van Varsselder. In Aalten staat de lamp goed zichtbaar op het balkon boven de ingang van het gemeentehuis aan de Landstraat, waar het de lichte gevel van het monumentale deel van dat pand fel verlicht. 

In Winterswijk staat de lamp op een parkeerplaats achter de brandweerkazerne aan het Europark. Maar overal priemt de felle lichtbundel schuin de lucht in, elke dag van vijf uur ’s middags tot elf uur ’s avonds.

https://www.gelderlander.nl/achterhoek/de-felle-lichten-van-het-oosterlicht-doorbreken-de-duisternis-in-de-achterhoek~a66a9fed/Mail door > Deel online