Enorme portretten op silo’s vertellen het verhaal van de Achterhoek

17 oktober 2020 | Gelderlander

Silo Art Tour van start

AALTEN  - Ze is wel wat gewend, de 21-jarige en zeer succesvolle street art-kunstenares Rosalie de Graaf uit Doesburg. Maar vier graansilo's van negen meter hoog met spuitbussen beschilderen, daar is het niet eerder van gekomen.

Het kunstproject bij boerderij 't Westendorp van de familie Ruesink in Aalten moet het begin worden van een Silo Art Tour Achterhoek in 2021. Overal in de regio moeten lelijke agrarische gebouwen door verschillende kunstenaars worden verfraaid.


Er komen heel veel toeristen op af en het is een prima manier om het verhaal van je streek te vertellen Suzanne Ruesink

Australië

Het idee is afkomstig van boerin Suzanne Ruesink (34), de drijvende kracht achter het veelzijdige agrarische bedrijf in Aalten. ,,Op reis door Australië zag ik iets soortgelijks. Beschilderde graansilo's, om de herinnering aan de ooit welvarende regio levend te houden. Er komen heel veel toeristen op af en het is een prima manier om het verhaal van je streek te vertellen. Toen dacht ik: dat kunnen we in de Achterhoek ook.''

Pak An

De Stichting Pak An werd ingeschakeld, die vervolgens adviesbureau Cultuur Oost en Achterhoek Toerisme enthousiast maakte. Uiteindelijk is een plan geschreven, dat door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek is omarmd. Daarin werken gemeenten en culturele instellingen samen.

Zwarte Cross

Rosalie de Graaf schildert vier enorme portretten van Achterhoekers van verschillende leeftijden. Ronnie Degen van De Feestfabriek (Zwarte Cross, Mañana Mañana) staat symbool voor de ondernemingszin. Mevrouw Meekes-Klein Gunnewiek werd in 2018 voor haar 86-ste verjaardag gefêteerd op de Zwarte Cross, genoot met volle teugen en overleed kort daarna. Ook zij wordt vereeuwigd.

Jelle van Gorkom

De derde silo is voor BMX-er Jelle van Gorkom. Begin 2018 raakte de succesvolle sportman zwaar gewond bij een trainingsongeval. Hij vocht zich terug en staat symbool voor doorzettingsvermogen en wilskracht. Op de vierde silo komt Luca, het bijna vierjarige zoontje van Suzanne Ruesink. Hij belichaamt de toekomst van de regio.

De Doesburgse kunstenares Rosalie de Graaf is nu al een fenomeen. Vorig jaar maakte ze metershoge muurschilderingen in Bangkok en Kuala Lumpur. Ook exposeerde in het nationaal museum in Oostenrijk.

Genieten van het uitzicht

Ze begon met het reinigen van de silo's met een hogedrukspuit. Vervolgens kregen de vier allemaal een eigen kleurtje. Nu is ze met spuitbussen in de weer om de portretten vorm te geven. 
Rosalie heeft er plezier in. ,,Voor deze klus heb ik de hoogwerker die is gesponsord wel nodig. Maar ik geniet van het uitzicht. En ik heb geen hoogtevrees.''
Mail door > Deel online