Hemel boven de Achterhoek door 24 megalampen verlicht tijdens feestdagen

11 december 2020 | Gelderlander

ULFT - Het Oosterlicht verovert de Achterhoek. Vanaf volgend weekend zijn 24 lichtstralen aan de hemel te zien. Ook net over de Duitse grens komen lampen te staan.

In alle Achterhoekse gemeenten zal dit jaar het Oosterlicht te zien zijn. Het project van Silvoldenaar Hans van den Hurk dat vijf jaar geleden begon met een lichtpiramide van lampen in Terborg, Etten, Silvolde en Ulft, breidt nu uit tot 24 lampen. Vorig jaar waren dat er elf. Ook in de Duitse grensdorpen Suderwick en Isselburg komt nu een lamp te staan.

Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek

Doel van het project is om in de donkere kerstperiode verbinding te creëren. Alle lampen zullen van 19 december tot en met 6 januari (Driekoningen) dagelijks branden van vijf uur ’s middags tot elf uur ’s avonds. De meeste lampen komen bij gemeentehuizen te staan. In Doesburg komt een lamp bij het Lalique Museum, waar momenteel de tentoonstelling Koninklijk Licht plaatsvindt. 

Dat je dan ook nog de landgrens over gaat en daar de volledige medewer­king krijgt, dat vind ik toch wel uniek Hans van den Hurk

De uitbreiding tot ruim twintig lampen heeft alles te maken met gelden vanuit het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, een subsidiepot voor steeds vier jaar. Die sluit na dit jaar af. Daarvoor waren feestelijke activiteiten gepland, maar die vielen door corona in het water.

"Door te koppelen met het Oosterlicht kunnen we het alsnog heel mooi afsluiten”, verklaart Juliëtte Hofman, die met het DRU Indrustiepark de projectleiding op zich heeft genomen. Van den Hurk breidde zijn initiatief de afgelopen jaren vanuit Oude IJsselstreek steeds verder uit. Zo kwamen Varsseveld, Megchelen, Breedenbroek en Gaanderen erbij. Vorig jaar sloot ook Winterswijk aan. Nu komen er dus nog eens meer dan tien lampen bij, een flinke operatie op logistiek en technisch vlak. 

Groei

,,Gelukkig komt er van alle kanten hulp en treffen we heel veel nieuwe enthousiaste mensen”, vertelt de initiatiefnemer. Het plan voor de uitbreiding ontstond pas zo’n anderhalve week geleden. Van den Hurk heeft deze week dan ook heel wat telefoontjes achter de rug. Het heeft zijn enthousiasme alleen maar doen stijgen. ,,Dat we naar andere gemeenten gaan, vond ik al heel mooi”, vertelt hij.

,,Dat je dan ook nog de landgrens over gaat en daar de volledige medewerking krijgt, dat vind ik toch wel uniek.” Waar mogelijk zullen de lichtstralen over de lands- en gemeentegrenzen heen met elkaar verbonden worden. Hofman wil het Oosterlicht-project volgend jaar graag verder zien groeien.

Livestream

,,Het doel is dan natuurlijk om te kijken of we binnen de nu aangesloten gemeenten ook weer nieuwe plekken kunnen krijgen waardoor we nog beter die verbindingen kunnen maken.”

Onderdeel van het project van dit jaar is ook een stille vuurwerkshow met zes grote en ruim twintig kleinere lampen. Die zal op 31 december vanaf zes uur ’s avonds tot na middernacht ieder half uur te zien zijn nabij zorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde. Deze shows zullen ook via een livestream te volgen zijn.


https://www.gelderlander.nl/ou...Mail door > Deel online