Het is doodstil als verteld wordt hoe Wim Moorman (19) op de grond wordt doodgeschoten

Gelderlander | 14 januari 2020

DOETINCHEM - Een indrukwekkende aftrap van een schrijfwedstrijd over vrijheid in Doetinchem. Leerlingen van het Rietveld Lyceum in Doetinchem luisteren in de gymzaal aandachtig naar het verhaal over verzetsstrijder Wim Moorman. 

Moorman smokkelde wapens in de strijd tegen de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog. In januari 1945 werd hij gefusilleerd. Pas 19 jaar oud was de inwoner van Beek toen hij voor het vuurpeloton kwam. Van de spanning kon hij niet meer staan en de nazi's hebben hem liggend op de grond doodgeschoten, zo vertelt Wim Maatman de leerlingen.

Jongeren doodstil

Maatman is initiatiefnemer van de Doetinchemse rockmusical Freyheyt, en weet de jongeren met het verhaal doodstil te krijgen. Hij verzorgde hiermee maandag de aftrap van een schrijfwedstrijd in samenwerking met cultureel centrum De Gruitpoort, waarin het thema vrijheid centraal staat. 

Wat betekent vrijheid nu?

200 leerlingen krijgen vanuit de middelbare school de opdracht om aan de hand van gesprekken met ouderen, zoals hun opa en oma, een verhaal te maken. Wat betekent vrijheid voor ouderen en hoe beleven de tieners van nu dat? De jongeren krijgen er een cijfer voor Nederlands voor. Het beste verhaal wordt gepubliceerd in een huis-aan-huiskrant. 

Rockmusical Freyheyt

Dit voorjaar wordt in schouwburg Amphion de rockmusical Freyheyt opgevoerd, door en voor jongeren. Daarin staan verhalen rond het Doetinchemse verzet centraal. In de aanloop naar die uitvoeringen, wordt de komende maanden onder meer op scholen uitgebreid stilgestaan bij het belang van vrijheid.

Mail door > Deel online