Maquette-
expositie in Het Sterrenpalet

EIBERGEN

Het is maandag half twee. Trots staan leerlingen van groep zeven en acht op de grote trap in de hal van IKC Het Sterrenpalet naast hun zelf vervaardigde maquettes van gebouwen. Het is de opening van de expositie en afronding van het project over streektaal en streekcultuur in samenwerking met het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

In het kader van dat project hebben leerlingen de afgelopen weken geleerd over verschillende bouwstijlen en architectuur, gekoppeld aan gemeentelijke monumenten. De Eibergse architect Rob Klein Goldewijk heeft hen daarover verteld. Daarvoor werden gebouwen in Eibergen bezocht en besproken: museum De Scheper, de Oude Mattheüs kerk, boerderijen en industriële gebouwen. Bij elke maquette op de trap staat een verhaal. Daarin leggen de makers uit wat hun ideeën waren bij het ontwerp. Sam en Julia hebben bijvoorbeeld een gebouw gemaakt met de naam 'De wollige koe'. Hun verhaal bij de maquette luidt als volgt: 'Sam had een koe gemaakt, en Julia had een huis gemaakt met allemaal wollen bolletjes. Dus we hebben een wollige koe gemaakt. Je kunt er aan de zijkant in. Het is de bedoeling dat er een boer kan gaan wonen. Het bovenste deel van de koe is de hooizolder.'

IKC Het Sterrenpalet is vorig jaar geopend en een fusieschool van de Willem Sluiterschool, de Driesprong en de Julianaschool. Scholen met elk een heel eigen historie, gebouwen en verschillende bouwstijlen. Een mooie gelegenheid samen met de opening van de expositie het fusiemagazine SamenSterk te presenteren en overhandigen aan de drie directeuren van de drie voormalige fuserende scholen: Margreet Reitsma, Albert Droppers en Willem Brons. In het magazine wordt de historie van de drie scholen in de periode van 1885 tot 2019 beschreven.

Mail door > Deel online