Project 'De school vroeger en nu' zorgt voor enthousiasme op de Haart

HAART

Op dinsdag 5 november is op de Haart (gemeente Aalten) een nieuw project van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek gestart bij CBS 't Möllenveld. Deelnemers aan het project zijn leerlingen van de school en hun grootouders. De eerste activiteit was een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Oude tijden herleefden in de schoolklas en in de boerenschuur van het museum. De leerlingen waren bijzonder geïnteresseerd in het reilen en zeilen in een school destijds. Voor de ouderen was het een feest der herkenning en zij deelden dit met de leerlingen.

Afgelopen dinsdag zijn de opa's en oma's in groten getale naar de school op De Haart gekomen om te ervaren hoe er tegenwoordig les wordt gegeven. De kinderen hebben zich als echte gastheren en gastvrouwen gedragen en de grootouders alles verteld over het unitonderwijs. Kreten als "Oh, moeten jullie dit allemaal al kunnen?!" en "Aha, het is eigenlijk heel overzichtelijk, het leek eerst wat chaotisch!" waren onder andere te horen. Tegen 12.00 uur gingen de grootouders met veel nieuwe belevenissen richting huis en kon 't Möllenveld terugkijken op een zeer geslaagde tweede bijeenkomst.

De derde bijeenkomst, dinsdag 19 november, staat in het teken van portretschilderen. Leerlingen en grootouders schilderen of tekenen elkaar en worden daarbij gecoacht door een vakdocent beeldende kunst met ondersteuning van lokale kunstenaars uit de Haart. Het project wordt afgesloten met een gezellige ochtend die in het teken staat van oudhollandse spelen, luisteren naar verslagen en het bekijken van foto's en films die door de leerlingen zijn gemaakt. Ook kunnen de portretten bewonderd worden die zijn geschilderd.

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie), een belangrijk kerndoel binnen het pact.Mail door > Deel online