2e editie 'Leren over leer' @Rompa Tanneries gestart - Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE- Leerlingen van groepen  7 en 8 van basisscholen uit de omliggende dorpen gaan een leuke ochtend beleven bij Rompa Tanneries aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde. Na afloop van een uitgebreide rondleiding in het bedrijf krijgen ze ter plekke een workshop ‘leerbewerken’ van kunstenares Berna Bonekamp. De komende weken zullen zo’n 150 basisschoolleerlingen uit Vragender, Mariënvelde, Harreveld, Lievelde en Zieuwent een bezoek brengen aan Rompa Tanneries. Dit alles in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Aanleiding

De gemeente Oost Gelre had in 2015 voor ogen om de specifieke historie en procesgang van Rompa Tanneries onder de aandacht van kinderen te brengen. Dit middels een erfgoed educatie kunstproject voor de basisscholen. Het streven is dat het kunstproject “Leer bewerken voor kinderen” voortgang en inbedding krijgt voor de komende jaren. Het project heeft vorig jaar onder leiding van de Gelderse kunstenares Berna Bonekamp gedraaid en zij zal het dit jaar ook weer onder haar hoede nemen.

Rompa Tanneries

Jan Bulten is een aangenaam verteller en weet alles over het bedrijf. De kinderen zijn dan ook altijd zeer geïnteresseerd in de verschillende processen die plaatsvinden bij Rompa Tanneries. De rondleiding start in het zogenaamde natte gedeelte. Daar komen de huiden binnen in de fabriek. “We gebruiken bijna uitsluitend stierenhuiden uit Zuid-Duitsland. De huiden worden hier ontdaan van vlees- en vetresten voordat ze verder het proces ingaan. Alles van de huid wordt gebruikt, ook het vet en andere restproducten.” In de volgende hal laat Bulten zien hoe de huiden verder bewerkt worden. “We maken veel gebruik van chemische processen. De huiden ondergaan vanaf het moment van aankomst tot aan het eindproduct ongeveer 30 bewerkingen. Het totale proces neemt twee tot vier weken in beslag.”

Op dit moment zijn er zo’n 40 mensen werkzaam bij Rompa Tanneries. Heel wat minder dan in de glorietijden. “We merken wel dat het weer aantrekt. Daar kunnen we snel op inspelen omdat we veel met flexwerkers werken, dat gaat prima.” Bulten verhaalt tussen de bedrijven door over de familie Hulshof die het bedrijf, en daarmee ook het dorp, groot heeft gemaakt.

Leerbewerking door leerlingen

Tijdens de workshop ‘Leer bewerken voor kinderen’, gaan kinderen aan de slag met leer. “Dit stoere, duurzame materiaal is op velerlei manieren te gebruiken. In deze workshop wordt er in korte tijd een product van leer gemaakt, waarvan iedereen zich gaat af vragen of dat echt zelfgemaakt is! Er wordt gewerkt met gereedschap dat goed hanteerbaar is voor kinderen.
De kinderen leren het materiaal leer kennen in een eerste kleine opdracht. Vervolgens kunnen ze vrij kiezen wat ze willen maken. Verder is er voldoende extra decoratiemateriaal zoals kralen, veters en glimmertjes aanwezig om de werkstukken nog eens extra mooi te maken. Van het leer worden o.a. tasjes, portemonnees, armbandjes, sleutelhangers, beursjes, buideltjes, dieren of fantasieobjecten gemaakt.

Scholen

Vorig jaar hebben alle groepen 7 en 8 van basisscholen uit Lichtenvoorde Rompa Tanneries bezocht, dit jaar komen leerlingen van de groepen 7 en 8 van de St Antoniusschool uit Lievelde, St Theresiaschool in Marienvelde, St Jozefschool uit Zieuwent, St Antoniusschool uit Vragender en de St Canisiusschool uit Harreveld Rompa Tanneries bezoeken.

Voortgang project

Op maandag- 19, dinsdag- 20 en woensdagmorgen 21 september starten om half 9 de rondleidingen bij Rompa Tanneries, aansluitend vinden de workshop 'Leer bewerken' voor kinderen plaatst. 

Expositie

De leerobjecten die de leerlingen maken, worden tentoongesteld tijden een expositie in sociaal cultureel centrum Den Diek aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde.  Alle leerobjecten zijn straks te zien in Den Diek.” De expositie is vanaf 23 september nog enkele weken te bezichtigen bij Den Diek. U bent van harte uitgenodigd.