70 beeldende boxen voor Achterhoekse zorgcentra

Creatief aan de slag deze zomer  

15 juli j.l. overhandigde Wethouder Langeveld (gemeente Doetinchem) namens het Achterhoekse Cultuur- en Erfgoedpact Beeldende Boxen aan Den Ooiman in Doetinchem. Het Pact deelt in alle Achterhoekse gemeenten Beeldende Boxen uit aan woonzorgcentra, 70 boxen totaal!

Het is niemand ontgaan dat juist de ouderen extra hard getroffen zijn door de coronacrisis. Veel van wat kleur geeft aan hun dagelijks leven is weggevallen. Met name de ouderen met dementie dreigen in de vergeethoek te geraken. De Gruitpoort in Doetinchem begreep van activiteitenbegeleiders in de woonzorgcentra dat ze dringend behoefte hadden aan nieuwe, kunstzinnige ideeën voor deze specifieke groep. Achterhoekse kunstenaars hebben daarom tal van kleine opdrachten ontwikkeld om deze zomer creatief mee aan de slag te gaan. Zo is de Beeldende Box ontstaan, een doos boordevol beeldende opdrachten en materialen om samen met begeleiders  te maken. Bijvoorbeeld kleurrijke papieren vogels, zonnige ansichtkaarten, insecten of geschilderde ijsjes. 

De Achterhoekse kunstenares Berna Bonekamp is het brein van de Beeldende Box. Wethouder Langeveld overhandigde de boxen aan Peter van Zutphen (teamregisseur) en Frederik Lindenhovius (manager) van Sensire. De wethouder sprak zijn waardering uit voor de grote inzet van de zorg in de afgelopen periode en hoopt dat het Cultuur- en Erfgoedpact in samenspraak met de zorg kan blijven bijdragen aan het welbevinden van ouderen.

Het project de Beeldende Box is mogelijk dankzij het Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Oranjefonds. 

----------------------------------

Inmiddels zijn de boxen in alle deelnemende Achterhoekse gemeenten uitgedeeld en in gebruik.