Berkeltreffen: Talent drijft boven | Berkelland

Voedend water
De Berkel is sinds eeuwen de levensader van het Berkelland en in het bijzonder Borculo, waar het riviertje dwars doorheen stroomt. Eeuwenlang voeren schippers met zompen vol handelswaar over de Berkel tussen Zutphen en het Duitse Vreden. Met een laadvermogen tot 8 ton kon er heel wat vracht worden meegenomen. Rond 1850 was er volop bedrijvigheid van ongeveer 70 berkelschippers met hun zompen. Maar toen de spoorwegen werden aangelegd liep het met de Berkelvaart hard achteruit en in 1895 stapte de laatste Berkelschipper, Gerard Wolfs uit Eibergen (bijgenaamd "de Jappe"), in Borculo van boord, liet zijn schip op de wal trekken, waar die later werd versplinterd tot brandhout. Zo bleef er geen zomp meer over en mettertijd raakten ook de verhalen over de aloude Zompenvaart in het vergeetboek.

Stille schoonheid
Ondertussen blijft de Berkel stromen en voert met haar stille schoonheid nu menig toerist naar Borculo. Maar daar blijft het niet bij. In het voorjaar van 2016 zal er in het kader van deze Berkel een programma worden getoond door kinderen van de bovenbouwgroepen van de basisscholen in Borculo e.o. Een spetterend programma waarin ze laten zien wat de jeugd te bieden heeft op het gebied van Taal, Theater, Dans, en Muziek.

Training van coaches
Nadat de kinderen eerst in een auditie-ronde hun ideeën en capaciteiten hebben getoond, krijgen de kinderen die een plek in het programma hebben, vier dagdelen training van coaches in hun kunstdisciplines. In die periode krijgen de acts en het hele programma ook hun definitieve vorm. En dan, in het openingsweekend in mei/juni, spelen, zingen en dansen de kinderen hun programma drie keer. Zodra er meer bekend is over de locatie leest u dat op onze website.