Boekpresentatie Achterhoekse Stillevens - 8 september De Dru

Boek met de kleurrijke Achterhoekse Stillevens

Zondag 8 september
15.00 uur bij de DRU Cultuurfabriek (Hutteweg 24 in Ulft)

Kunstenaar Louise te Poele (geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde) maakte van negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht werd geïnitieerd en begeleid door Cultuur Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Het project leverde negen kleurrijke stillevens op. De composities bevatten objecten die verwijzen naar verhalen en tradities uit het verleden maar ook naar meer actuele bijzonderheden van deze gemeenten. De objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en inwoners - brengen per gemeente het specifieke karakter en de eigen identiteit in beeld. Tegelijkertijd brengt de serie als totaal de verbeelding op gang over de samenhang van deze gemeenten: natuur, textielindustrie, oorlogsverleden, eten en drinken zijn verbindende thema’s.

De hele collectie reisde als ‘visuele samenvatting’ van de Achterhoek langs de negen gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Onder leiding van Jelko Arts werden ze door schoolkinderen met hun grootouders bekeken en ontrafeld. Ook werden de werken tentoongesteld op het provinciehuis in Arnhem en bij het internationale perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Ze waren onderdeel van het afscheid van de Commissaris van de Koning en ze vormden het decor toen Louise te Poele de Gelderse Cultuurprijs in ontvangst nam. Er ontstond zelfs een tiende variant: een stilleven van de Achterhoek als totaal. Een vervolgopdracht van de Achterhoek Ambassadeurs.

De kleurrijke schilderijen zijn nu vastgelegd in een boek, met begeleidende teksten van Lotte Lentes. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Hermans (Hengelo) met vormgevingsadviezen van Henk Hilferink (Zelhem). Op zondag 8 september wordt het boek feestelijk gepresenteerd in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. U bent van harte uitgenodigd!


Programma 

  • 14.30 uur - Inloop
  • 15.00 uur - Welkom door Juliëtte Hofman, interim-directeur DRU Industriepark
  • 15.05 uur - Marcel Rözer, schrijver/journalist, gaat in gesprek met Louise te Poele
  • 15.20 uur - Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en onder meer bekend van Project Rembrandt (NTR)
  • 15.30 uur - Aansluitend signeersessie en mogelijkheid om de werken ‘in het écht’ te bekijken

Iedereen is van harte welkom!!