​Buitenste Binnen | jaarprogramma

Project voor vrijwilligers, mantelzorgers en familie in Doesburg

In samenspraak met Lang Leve Kunst heeft Attent in de Culturele Hanzestad Doesburg het programma ‘Doesburg Buitenste Binnen’ opgezet: een jaarprogramma vol met kleinschalige culturele activiteiten voor de bewoners van St. Elisabeth en Hessegracht. Vrijwilligers, familieleden en kunstdocenten organiseren kleinschalige kunstactiviteiten. Cultuur komt dus van buiten naar binnen tijdens drie projecten: Verhalen in de herfst, Zingend door de dag en Lenteprenten. Samen kunst beleven, daar draait het natuurlijk om. Dat dit bovendien een positief effect heeft op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen, is mooi meegenomen!

Het project startte met ‘Verhalen in de Herfst’, een workshop voor vrijwilligers en familieleden. Binnenkort start ‘Zingend door de dag’ en in het voorjaar volgt ‘Lenteprenten’.


ZINGEND DOOR DE DAG 

WORKSHOP OVER ZANG EN STEMGEBRUIK
Datum: maandag 20 januari en donderdag 27 februari
Tijd: 14.30-16.30 uur
Locatie: Grotenhuis
Aanmelden bij [email protected] onder vermelding van Zingend door de dag.
Aanmelden vóór: 13 januari 2020

Als vrijwilliger of als familie maak je veel mee in de zorg voor mensen met dementie. Soms loopt alles op rolletjes, maar soms is het wat lastiger om iemand mee te krijgen. Met Pieternel van Amelsvoort van Diva Dichtbij ga je in deze workshop op onderzoek uit naar antwoord op de vraag hoe je muziek in kunt zetten bij het maken van echt contact. Door een muziekje op te zetten tijdens het ontbijt? Misschien door een repeterende zin te gebruiken of iets te neuriën? En wat kun je doen met je stem om iemand rustig te maken of op te monteren?

Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag en verken je de aanpak van Pieternel. Het is niet nodig dat je ervaring hebt met zingen, iedereen is welkom. Er is plek voor 18 deelnemers.

Pieternel van Amelsvoort is Diva Dichtbij sinds 2006. Diva Dichtbij brengt professionele zang naar huiskamers van verpleeghuizen. Door middel van zang en persoonlijke aandacht wordt aan langdurig zieken verlichting gegeven. Pieternel studeerde zang aan het conservatorium Utrecht en maakt eigen muziektheatervoorstellingen. Ze werkt als koordirigente en zanglerares en geeft vaker workshops als deze in het land.


LENTEPRENTEN

WORKSHOP PRATEN OVER PRENTEN
Datum: donderdag 19 maart en 14 mei
Tijd: 14.30-16.30 uur
Locatie: Grotenhuis
Aanmelden bij [email protected] onder vermelding van Lenteprenten
Aanmelden vóór: 12 maart 2020

Hoe leuk is het om als je op bezoek komt een prentenboek mee te nemen!
Wat zie je allemaal? Wat valt het eerste op? Wat zie je voor kleuren? Waar doet het je aan denken?

Beeldend kunstenares Ine de Laak is een meester als het er omgaat prenten en platen te laten spreken. Je zult verbaasd zijn over hoeveel gespreksstof je met haar vindt. Voor de workshop is het leuk als je een mooi tijdschrift of prentenboek meeneemt (de bibliotheek staat er mee vol!), maar het hoeft niet. Ine zorgt zelf ook voor allerlei prenten.

“Kunst is geen Kunstje. Door er goed naar te kijken worden je ogen geopend. Dan is het genieten en daar gaat het me om bij LENTEPRENTEN!” Dat zegt Ine de Laak. Veelzijdig als ze is, werkt ze als werkplaatsleider en persoonlijk begeleider bij de Weefgroep in het Nederlands Openluchtmuseum. Daarnaast is ze als docent betrokken bij uiteenlopende kunstprojecten. Ze woont in Doesburg.


AANMELDING EN DEELNAME WORKSHOPS

Aanmelden voor de afzonderlijke workshops kan via [email protected] 
Vermeld de workshop, uw naam, telefoonnummer en mailadres. Deelname is gratis. Attent Doesburg Buitenste Binnen is ontstaan dankzij de samenwerking van Attent, zorg en behandeling, Lang Leve Kunst van de Gruitpoort Doetinchem en het Achterhoekse Cultuur- en Erfgoedpact waar de gemeente Doesburg partner van is. Ook de Bibliotheek West- Achterhoek is actief betrokken. Zij sloegen de handen ineen met als resultaat dat er in de Culturele Hanzestad Doesburg nu óók culturele activiteiten voor de bewoners van Attent georganiseerd worden.