Cultuurzomer Achterhoek van start!

Ga erop uit, er is genoeg te beleven deze zomer!


In 2019 is het vijftig jaar geleden dat er in het weiland van Max Yasgur bij Bethel, een dorp onder de rook van New York, geschiedenis werd geschreven. Maar liefst 400.000 bezoekers predikten daar drie dagen lang drugs, love and peace, terwijl grote artiesten als Jimi Hendrix, Santana en Joe Cocker optraden. Daarmee werd Woodstock het meest spraakmakende popfestival uit de geschiedenis.

Het meest spraakmakende en het meest invloedrijke, maar niet het eerste. Zo was er een jaar eerder, op Hemelvaartsdag 1968, in het Achterhoekse Lochem al een openluchtfestival ontsproten uit de ook daar opkomende tegencultuur. Om de gevestigde orde te doorbreken, besloot een groep vrienden een Popmeeting te organiseren, het allereerste festival in de openlucht van Nederland was daarmee een feit.    

Daar waar Woodstock een allesbepalend moment in de wereldwijde popgeschiedenis is, hebben de pioniers uit Lochem een belangrijk hoofdstuk toegevoegd aan de vaderlandse en in het bijzonder de Achterhoekse popgeschiedenis. Zo brak Normaal er in 1975 onder leiding van frontman Bennie Jolink door en rook diens zoon en festivalorganisator in spe Gijs Jolink daar in het Lochemse openluchttheater aan het echte werk. 

Jaren later zou ook hij de Achterhoek weer op de kaart zetten met de Zwarte Cross. Net als Woodstock en net als het Lochemse popfestival, een toonaangevend festival. In het kielzog van deze iconische evenementen zijn er in de Achterhoek vele festivals ontstaan. Stuk voor stuk dragen ze bij aan het veelzijdige cultuuraanbod in deze regio. 


Thema Cultuurzomer

De Cultuurzomer Achterhoek staat dit jaar in het teken van het thema ‘Achterhoek Festival Roots’. Dit thema komt volop aan bod in het magazine dat deze week verschijnt, maar ook op de Cultuurzomer-pagina’s die de komende zomer elke maand in de huis aan huis krant te vinden zijn.


Lees het magazine nu online > https://issuu.com/mooiachterhoek/docs/cza_magazine_2019_hr