Kasteelmonologen Landgoed Hackfort

Nieuwe makers van Theater Nora spelen verse teksten 

Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek brengt kunst en historie bij elkaar in een innovatief theaterproject op Landgoed Hackfort.

Op 14 april, 18 mei en 2 juni 2019 staat Hackfort in het teken van De kasteelmonologen. Het landgoed vormt het decor van drie bijzondere theaterteksten geschreven op basis van de locatie en haar rijke geschiedenis. De kasteelmonologen laat jonge stemmen verleden, heden en toekomst aan elkaar verbinden. Aan de bezoekers om zich mee te laten voeren naar de nieuwe werelden die zij schetsen.

In opdracht van Cultuur-& Erfgoedpact Achterhoek en Cultuur Oost schreven Corinne Heyrman, Joost Oomen en Simone Atangana Bekono (talentvolle schrijvers verbonden aan De Nieuwe Oost | Wintertuin), drie monologen met als uitgangspunt Kasteel Hackfort. Hen werd gevraagd hun fantasie aan het werk te zetten en in de vorm van een theatertekst een moderne, eigenzinnige en creatieve vertaalslag te maken naar het nu, of zelfs naar de toekomst. 

Het resultaat zijn drie kasteelmonologen met ieder een eigen toon en invalshoek. In Het washandje van de baron komt een gevallen politicus in de autowasstraat tot bezinning. In het midden van de toren laat een meisjes aan het woord dat zich te midden van duizend geplukte krokussen probeert te verzetten tegen de vergankelijkheid. Als een boom speelt zich af in de toekomst, een grote overstroming heeft het hele land onder water gezet en het kasteel speelt een opmerkelijke rol in de wederopbouw. 

Theater Nora, een jong theatergezelschap uit Nijmegen, ging met de monologen aan de slag onder de bezielende leiding van regisseur Leander Zimmerman, zelf opgegroeid in Lochem. Acteurs Sijmen de Jong, Noralie Jansen en Simon Versteeg brengen de teksten tot leven. 14 april, 18 mei en 2 juni worden de bezoekers meegenomen naar verschillende locaties op het Landgoed om de drie monologen te zien. Kaartjes kosten €10 en zijn te verkrijgen via www.dekasteelmonologen.nl. Bij slecht weer zullen de monologen binnen worden gespeeld.  

De kasteelmonologen komt voort uit het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten dat streeft naar versterking van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek met als dragers cultuur, erfgoed en amateurkunst. Het project werd ontwikkeld door Cultuur Oost en Theater Nora en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bronckhorst, Keuken van Hackfort, De Nieuwe Oost | Wintertuin en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 
Meer informatie 

Speeldata: 14 april, 18 mei & 2 juni 2019
Aanvangstijd: 14.30 uur 
Locatie: Landgoed Hackfort (bij slecht weer vinden de monologen binnen plaats)
Verzamelpunt: Keuken van Hackfort, Baakseweg 6, Vorden
Tickets (€10) & info: www.kasteelmonologen.nl