Expositie ‘De Berkel in Beeld’ | Opening

- Project verbindt generaties -

Eibergen – Donderdag 4 februari om 10.15 uur is de opening van de expositie ‘De Berkel in Beeld’, gemaakt door leerlingen van de Menno Ter Braakschool samen met bewoners van woon- en zorgcentrum De Meergaarden en medewerkers van Museum De Scheper.

Oude én nieuwe foto’s van de Berkel zijn samengebracht in een prachtige expositie. Er zijn niet alleen foto’s te zien maar ook muurkranten met informatie over De Berkel, schaalmodellen van de Mallumse Molen en Berkelzompen. De leerlingen hebben zich laten inspireren door verhalen over vroeger van de bewoners. Bij de oude foto’s worden ook oude fotocamera’s tentoongesteld afkomstig van museum De Scheper. De bezoeker krijgt zo de hele ontwikkeling van de camera te zien.

De Berkel en haar rijke geschiedenis
Op woensdag 23 september hebben leerlingen en bewoners een bezoek gebracht aan Museum De Scheper om oude foto’s van de rivier te bekijken en om meer over de geschiedenis van de Berkel te horen. De rivier is de reden waarom mensen zich er vestigden en was belangrijk voor vervoer van personen en goederen. Daarnaast zorgt zij voor afvoer van water en fungeerde als aandrijving van watermolens. Ook speelt de Berkel een belangrijke rol in recreatieve zin waarbij de natuur in en rond de rivier een belangrijk aspect is. De bewoners van De Meergaarden trakteerden de leerlingen op prachtige oude verhalen over smokkelen en overstromingen.

Samen op pad met fotocamera
Na twee lessen over fotografie hebben leerlingen en bewoners zelf foto’s gemaakt van de plaatsen aan de Berkel die op de foto’s van het museum te zien waren. Dat gebeurde eind oktober tijdens een tocht met de Berkelzomp “De Snippe” waarbij de rivier verkend werd tussen botenhuis “ ’t Vonder” en de Mallumse Molen.

Verbinden van generaties
Dit project van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek heeft als grootste doel senioren met elkaar én de jongere generatie te verbinden. ‘We hopen actieve deelname van senioren te kunnen stimuleren zodat er een blijvende wisselwerking ontstaat en er wellicht nog meer mooie projecten zullen volgen.’ aldus ten Brinke.

OVER DE EXPOSITIE
looptijd: donderdag 4 februari tot en met donderdag 10 maart
toegang: gratis
waar: zorgcentrum De Meergaarden in Eibergen, tijdens kantooruren (8.30 – 17.00 uur)