Familiebal met Friederike

Ouderen en hun familie dansen samen

Dit voorjaar ziet een prachtig nieuw project het levenslicht: het Familiebal met Friederike. De eerste twee edities vinden plaats in de gemeente Bronckhorst, in Wehl en Vorden en zoals de naam al aangeeft, ouderen en hun familie dansen samen.

Vorige jaar vroeg Sensire aan Lang Leve Kunst van de Gruitpoort om in gesprek te gaan met familie van bewoners van Heikant in Wehl en Lindenhof in Vorden over een kunstactiviteit. Samen aan de slag met een kunstproject, bewoners met dementie en hun familie, iets verrassends doen, dat was het idee. Na een bijeenkomst met uitleg over de mogelijkheden, kozen beide groepen voor een dansproject. Zie hier de oorsprong van het Familiebal! En voor dit project hebben we een nieuwe dansdocente gevonden, namelijk de van oorsprong Duitse Friederike Ruby. 

De familieleden, vooral kinderen van bewoners met dementie van beide woon-zorgcentra, krijgen eerst een workshop aangeboden om te leren over dans. Daarna volgen drie sessies met hun oudere familielid. Friederike kijkt ernaar uit, ze vindt het enorm belangrijk om dans naar de mensen toe te brengen, want “Het is een ontzettend mooie mogelijkheid om beweging, creativiteit en vrijheid te ervaren, zeker ook voor mensen met dementie”.


Wie is Friederike?

Als klein meisje was Friederike gefascineerd door vriendinnen van haar broers, die thuis in hun eigen tutu’s dansten. De eerste balletles als vierjarige was dan ook liefde op het eerste gezicht. Al vroeg ontdekte ze haar creatieve en motorische behendigheid. 

Na de middelbare school besloot zij haar tweede liefde te volgen en grafische vormgeving in Düsseldorf te studeren. Naast deze studie danste Friederike in de “Boston Dance Company” en ontdekte zij dat het lesgeven en voor al het cho-reograferen van dans haar na aan het hart liggen. Dat maakte dat ze na haar grafische opleiding de stap waagde en auditie deed voor de docent dans opleiding bij ArtEZ in Arnhem. 

Deze opleiding veranderde haar leven. Haar techniek en bewustzijn groeide. Ze ontwikkelde een grote interesse voor inclusief werk en in het bijzondere voor het werken met ouderen. Friederike deed her en der ervaring op in het werken met dans voor ouderen.