Horeca Talentendagen & Katja Gruijters | 4 en 5 februari

De Horeca Talentendagen is een jaarlijks evenement voor studenten die een horeca opleiding volgen. Doel van het evenement is om, mede middels een wedstrijdelement, een extra impuls te geven aan de motivatie en vakkennis van studenten. Deelnemende horeca opleidingen aan de twaalfde editie van de Horeca Talentendagen zijn ROC Aventus, Graafschap College, Rijn IJssel vakschool Wageningen en het ROC van Twente.

Doelstelling van de Stichting Horecatalent Achterhoek

  • profileren, leerling, leermeester en leerbedrijf
  • promoten van de horecabranche en horeca onderwijs
  • promoten van regionale producten en diensten

Om deze doelen te realiseren wordt in 2020 voor de 12de keer de Horeca Talentendag georganiseerd. 


Wanneer: 4 en 5 februari 2020
Locatie: DRU Industriepark Ulft
Wie: 400 studenten


Lezing & workshops FARM FOOD FAMILY door Katja Gruijters

Tijdens deze 12de editie van de Kookwedstrijden verzorgt fooddesigner Katja Gruijters een lezing en diverse workshops naar aanleiding van haar project ‘Raken met smaken’. 

Katja Gruijters verdiepte zich in de historie van de streekproducten van de Achterhoek in opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Ze traceerde verschillende families van ingrediënten en gewassen en elke familie koppelde ze op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden aan een van de deelnemende gemeenten. Zo ontstond een heuse Farm Food Family.

In het seizoen 2019/2020 gaat de Farm Food Family op tour door Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. In iedere gemeente wordt een workshop georganiseerd.

Speciaal voor de horecatalentendag geeft Katja Gruijters een kijkje in de keuken van het project Raken met smaken: het onderzoek, proces naar concept Farm Food family naar de uitvoering in de vorm een foodevent als aftrap met een tour van workshops.

Tijdens de workshops zal dieper worden ingegaan op de streek ingrediënten met hun bijpassende producten. Uit de serie van negen workshops zullen er twee worden uitgelicht. Overige workshops voor 2020 zijn nog in ontwikkeling.


Workshop Brassicacea / Doesburg

Datum: 4 februari
10.30 uur - 12.30 uur  / 25 personen
13.30 uur - 15.30 uur  / 25 personen 

Doesburg staat bijvoorbeeld bekend om haar mosterd. Toch is de mosterdplant nauwelijks meer in Nederland te vinden. Het groeit namelijk als onkruid en neemt erg veel land in beslag. In deze workshop halen we de mosterdplant terug naar Nederland en malen we op authentieke wijze Doesburgsche Mosterd: met een metalen bol in een schaal van hout. Maar we gaan ook experimenteren en op zoek naar nieuwe toepassingen, smaken en samenstellingen.

Via de mosterdplant werpen we bovendien nieuw licht op de familie van de Brassicaceae die onder andere radijs, rucola, mierikswortel en koolzaad beslaat. Wist je bijvoorbeeld dat uit de koolzaadplant olie wordt gewonnen die wordt gebruikt in de keuken, maar ook in cosmetische middelen?

Inclusief: Recept inspiratie kaarten + potje eigen gemaakte mosterd


Workshop Brassicacea / Bronckhorst

Datum: 5 februari
10.30 uur - 12.15 uur / 25 personen
13.30 uur - 14.15 uur / 25 personen

De boerenkool is onmisbaar in een heerlijke, traditionele stamppot. Boerenkool kan pas worden geplukt als de vorst eroverheen is gegaan. Maar wist je ook dat er paarse boerenkool bestaat die in Bronckhorst wordt geteeld?

Tijdens deze workshop onderzoeken het veld van de bijzondere, paarse boerenkool en de familie van Brassicaceae, waar verschillende kolen, maar ook spruitjes en broccoli onder vallen. Processen als fermenteren en inmaken komen aan bod.

Inclusief: Recept inspiratie kaarten + pot met gefermenteerd kolen.