JAFA scholieren filmfestival wint Henny Hogenbijl stimuleringsprijs

Stimuleringsprijs voor amateurfilm 2018

Op 1 november is in Beeld en Geluid in Hilversum de Henny Hogenbijl stimuleringsprijs voor Amateurfilm 2018 uitgereikt aan het JAFA scholieren filmfestival. 

Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur) film en klassieke muziek. Een commissie zoekt actief naar passende personen en organisaties en reikt iedere twee jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. Op die locatie verkochten twee generaties Hogenbijl gedurende een kleine eeuw muziekinstrumenten, bladmuziek, snaren en later uitsluitend platen. Henny Hogenbijl was een fervent amateurfilmer en liefhebber van klassieke muziek. In zijn testament liet hij vastleggen dat er na zijn dood een stichting moest worden opgericht die prijzen zou uitreiken aan personen of instanties die zich voor één van die twee gebieden verdienstelijk maakten. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld het Nationaal Film Festival voor Scholieren, Koorbiënnale Haarlem, Merlijn Twaalfhoven en Theodore van Houten. 

JAFA

Het JAFA festival (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) is een filmfestival voor Achterhoekse middelbare scholieren. Het festival vindt sinds 2010 jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het filmhuis van de DRU Cultuurfabriek samen met het Almende College. In 2018 werd naast het festival voor het eerst ook het Achterhoek Film Event georganiseerd: een verdiepingsdag in het medium film. JAFA ontving de prijs ter hoogte van € 1.500 vanwege de promotie van het medium film onder jongeren, het stimuleren van jongeren om op een actieve manier bezig te zijn met filmtechniek en filmkunst, het organiseren van een jaarlijks filmfestival voor scholieren en het organiseren van het Achterhoek Film Event. 

De hoofdprijs ter hoogte van € 15.000 ging naar Franka Stas. Jongeren film studio Beilen ontving tevens een stimuleringsprijs. De volgende Henny Hogenbijlprijs wordt uitgereikt in 2019 en betreft dan de categorie klassieke muziek. 

Meer info: www.hogenbijl.nl