Jonge Rotten

INTERGENERATIONELE BEELDVORMING 

Ouderen en jongeren leven vaak in eigen werelden. Met het project Jonge Rotten wil de Gruitpoort die werelden met elkaar in contact brengen zodat mensen van verschillende generaties van elkaar kunnen leren en wat voor elkaar kunnen betekenen. Voorwaarde is wel dat mensen zich in elkaar moeten inleven en om soms over vooroordelen heen te stappen. Juist in een regio als de Achterhoek met zijn vergrijzing en ontgroening is het belangrijk dat generaties samen een hechte gemeenschap vormen. 

Machteld van der Meij, programmaleider van Lang Leve Kunst van de Gruitpoort: “Soms heb je een vondst waarvan je op voorhand aanvoelt: dit gaat iets geweldigs worden. Nog voor we echt begonnen zijn aan Jonge Rotten, hebben we als Gruitpoort al het gevoel dat dit een parel van een project gaat worden, dat we ‘beet’ hebben.” Er worden dit jaar door Lang Leve Kunst en Naoberschap van de Gruitpoort telkens andere activiteiten in het kader van Jonge Rotten georganiseerd. Ze vinden plaats op middelbare scholen, op het jongerencentrum, in woonzorgcentra voor ouderen en bij mensen thuis. Bijzonder is dat de Leyden Academy onderzoek zal doen over hoe de activiteiten onderlinge beeldvorming tussen generaties beïnvloedt. Dat het thema leeft, blijkt uit de support van verschillende fondsen voor het Jonge Rottenproject. Het project wordt gesteund door het VSBfonds, het Oranje Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, het Maagdenhuisfonds/ Brentanofonds, Het Jo Visserfonds en het Fonds Gemeentespaarbank. 

Één van de activiteiten van Jonge Rotten UITGELICHT: Tussen Geraniums en Netflix 

De titel ‘Tussen Geraniums en Netflix’ zegt het al, dit project gaat over vooroordelen tussen generaties. Scholieren van het Rietveldlyceum in Doetinchem interviewden hun opa’s en oma’s of andere ouderen. Jongeren mochten weliswaar hun eigen thema kiezen zoals bijvoorbeeld liefde, avontuur of school maar de voorwaarde was wel dat hun vragen over vooroordelen en beeldvorming gingen. Als aftrap van het project voerden de leerlingen een debat over vooroordelen onder leiding van theaterdocent Boaz Boele. Daarnaast kregen ze ook les over interviewtechnieken en creatief schrijven. Daarna gingen de leerlingen op bezoek bij de ouderen en schreven ze een opstel. Op 1 februari was de feestelijke afsluiting waarbij alle ouderen werden uitgenodigd. De verhalen worden dan voorgelezen. Het beste opstel krijgt een prijs. 

Nog een activiteit UITGELICHT: maandelijks Slowdaten 

Jongeren en ouderen die elkaar nog niet kennen, nemen de tijd om elkaar te ontmoeten, dat is de essentie van een Slowdate. De Slowdates worden iedere maand door jongeren van het jongerencentrum georganiseerd. Er wordt telkens een ander onderwerp gekozen en de locatie kan wisselen. Eén van de ouderen of jongeren zal een korte persoonlijke inleiding houden. Daarna is er een gesprek o.l.v. Jan Menderink (65+). De jongeren zorgen voor iets lekkers waarvan ze denken dat de ouderen dat niet kennen. De Slowdates komende zijn op maandagmiddag 11 februari, 11 maart, 8 april, 13 mei, 3 juni en 8 juli. Slowdate op 11 februari over ‘boosheid’ Boosheid, irritatie, onbegrip, machteloosheid, of je nu jong bent of oud, iedereen kent dat soort gevoelens. Dat is de stelling van de jongeren en ouderen die de komende Slowdate voorbereiden. Waarom en op wie word je boos en hoe uit je je boosheid? Gaan ouderen anders om met dergelijke gevoelens dan jongeren? Daarover gaat de volgende Slowdate, een gesprek tussen jongeren en ouderen. De Slowdate vindt plaats op maandag 11 februari van 15 tot ca. 17 uur op het jongerencentrum van de Gruitpoort. Aanmelden kan via [email protected] onder vermelding Slowdate 11/2. Er is plaats voor ongeveer 8 ouderen en 8 jongeren. 

Het VSBfonds 

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’. 

Oranje Fonds 

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.