Jubileumeditie JAFA scholieren film festival | 8 april

Thema Ondersteboven

Op woensdag 8 april 2020 viert het JAFA scholieren filmfestival (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) haar 10-jarig bestaan. Voor deze jubileumeditie van het grootste Nederlandse scholieren filmfestival is een speciaal en uitgebreid programma ontwikkeld. Bijna 1.000 leerlingen afkomstig van zes Achterhoekse middelbare scholen bezoeken deze dag het DRU Industriepark om zich onder te dompelen in een uitgebreid en actief filmprogramma. Het thema van deze bijzondere jubileumeditie is ‘Ondersteboven’.   

Het doel

Filmkunst en -techniek lijken een steeds grotere en belangrijkere rol te spelen in het leven van jongeren. Dagelijks maken zij gebruik van media als Youtube, Snapchat, Tiktok en veel meer. Dat vraagt om grote behendigheid in verschillende technische aspecten zoals het opzetten van een verhaalstructuur, mise-en-scène, montage en geluid.   

Ook in het bedrijfsleven neemt de inzet van bewegend beeld de laatste jaren een grote vlucht. Film-technische vaardigheden zijn dan ook niet alleen handig voor eigen gebruik, maar bieden ook nieuwe perspectieven ten aanzien van de arbeidsmarkt. Dit is een van de redenen waarom het JAFA het medium film promoot onder jongeren. 

10 jaar JAFA – Jubileumeditie

In 2010 vond de eerste editie plaats van het JAFA met deelnemers van de middelbare scholen in de gemeente Oude IJsselstreek. In 10 jaar tijd is het festival uitgegroeid tot het grootste filmfestival voor scholieren in Nederland waaraan jaarlijks zo’n 1.000 scholieren afkomstig uit alle Achterhoekse gemeenten deelnemen.

Ter gelegenheid van de jubileumeditie in 2020 is de filmwedstrijd uitgebreid met een omvangrijk dagprogramma bestaande uit lezingen, demonstraties, masterclasses en workshops. Deze activiteiten worden verzorgd door professionals uit de filmsector en variëren van het bedenken van een scenario tot het zelf ‘acteren’ van een vechtscene op camera. Alle onderdelen van het programma helpen de leerlingen inzien welke processen uiteindelijk leiden tot het bijzonder eindresultaat film. 

Het filmfestival

Ter voorbereiding op het festival hebben de scholieren binnen de school gewerkt aan de productie van een eigen film. De ingezonden films worden tijdens het festival beoordeeld door een filmvakjury. Het festival wordt feestelijk afgesloten met de officiële prijsuitreiking van de JAFA Film Award 2020. De winnaars van het JAFA 2020 gaan door naar de landelijke finale in Lelystad.   

Het JAFA scholieren filmfestival vindt plaats op woensdag 8 april op het DRU Industriepark in Ulft. Het dagprogramma voor leerlingen begint om 9.30 uur. Om 14.30 uur vindt de prijsuitreiking van de JAFA Film Award 2020 plaats in de SSP hal. Deze uitreiking is open toegankelijk voor publiek. Het JAFA wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.