Kunst & Theater rondom het Hagelkruis

De Takkenweek Kilder op 12 - 15 februari 2018

In de komende carnavalsvakantie wordt er voor de 5e keer in de Achterhoek een Takkenweek georganiseerd. Na Kotten, Olburgen, Beek, Ruurlo en Eibergen valt dit jaar Kilder de eer te beurt. Tijdens zo’n Takkenweek gaan kinderen van 8 tot 12 jaar buiten, in de vrije natuur, aan het werk met professionele kunstenaars. In dit geval beeldend kunstenaar Berna Bonekamp en theatermaker Theo Soontiëns.

Centraal in deze week staat het Hagelkruis van Kilder. Dit mysterieuze kruis op zijn lange staak, met die haan er op; waar komt die vandaan? Hoe lang staat die er al? Waar dient hij voor? In deze Takkenweek duiken de kinderen in de geschiedenis en betekenis van dit Hagelkruis.

De bedoeling van een Takkenweek is dat de kinderen hun eigen kunstwerken en theaterscènes gaan maken. Hierbij worden zij geholpen door de opdrachten van de kunstenaars en geïnspireerd door de verhalen rondom het Hagelkruis.

De kinderen werken in kleine groepjes. Zoveel mogelijk buiten, maar de uitvalsbasis is het Kelrehuus waar de kinderen ook regelmatig op kunnen warmen en lunchen. Elk groepje gaat in de omgeving van het Hagelkruis op onderzoek uit en zo komen ze al snel op ideeën voor verhalen en aankleding van de ruimte waar ze die verhalen willen laten zien. Dit aankleden gaat met natuurlijke materialen zoals takken, bladeren en andere dingen die ze tegenkomen, maar ook met de materialen die de kunstenaar meebrengt. Onder leiding van de theatermaker maken de kinderen ook de scènes waarin ze hun verhaal laten zien.

Het eindproduct van al dit werken wordt op donderdagavond 15 februari om 18.00 uur bij of rondom het Hagelkruis opgevoerd voor een publiek van (groot)ouders, broers en zussen vrienden van de kinderen en andere geïnteresseerden.

Met de Takkenweek geeft het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek i.s.m. Stichting Welcom kinderen die in contact willen komen met kunst, erfgoed en natuur de kans om nieuwe ervaringen op te doen. Kinderen uit groep 5 t/m 8 uit Kilder en omgeving (gemeente Montferland), die geïnteresseerd zijn in het werken met Beeldende Kunst en Theater, worden nadrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen aan deze Takkenweek. Het past helemaal in de doelstellingen van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en Stichting Welcom om op deze manier kinderen de kans te geven hun talenten te ontplooien een stimulerende impuls te geven.