​KunstOer met Pinksteren - 14, 15 en 16 mei 2016

Drie dagen kunst kijken op historische erfgoedlocaties


Geweven kunst van paardenhaar in een oude textielfabriek, een gedekte tafel met linnen uit begin 1900 in het prachtige Vriezenhuis en insectenhuisjes bij het Lindenarboretum. KunstOer 2016 toont verrassende kunst op diverse erfgoedlocaties tijdens het Pinksterweekeinde op 14, 15 en 16 mei. De kunst is gratis te bezichtigen en de locaties kunnen wandelend, op de fiets of met de auto in willekeurige volgorde worden bezocht. 

De oprichtsters Carla Aalberts (galeriehoudster), Mirjan Koldeweij (Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek), Anne Kremers (Museum Villa Mondriaan) en Annebet Tannemaat (Boekbindatelier Deel 52) bundelden hun enthousiasme, kracht en expertise tijdens de Open Monumentendagen in 2015. De route KunstOer die zij organiseerden was zo’n succes dat zij besloten KunstOer voort te zetten en er een groeiend,  jaarlijks evenement van te maken. Carla Aalberts vertelt hoe de combinatie van kunst en de locaties tot stand is gekomen. “De kunst past bij het gebouw of de plek zodat bezoekers, behalve mooie kunst kijken, ook meer te weten komen over de rijke geschiedenis van de mooie erfgoedlocaties.”

Een mooi voorbeeld is de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink. Vereniging Het Museum heeft hier, in het pand waar vroeger de textielfabriek zat, een uitgebreide streekhistorische collectie met onder andere textielindustrie en textiel. Ook staan er drie oude weefgetouwen, waarvan twee nog werken. Aalberts: “Tijdens KunstOer staat textielkunstenares Marianne Kemp in het museum. Twee- en driedimensionaal weven met paardenhaar is haar specialiteit. Dat vind ik zó origineel. Een oude techniek in een modern jasje!” Daarnaast is er een expositie met bijzondere stoffen van Gaudium. Deze weverij was betrokken bij diverse prestigieuze projecten zoals de renovatie van de Ridderzaal in Den Haag en het Louvre in Parijs.

In buurtschap 't Woold ligt, middenin de bossen van natuurgebied De Bekendelle, het fraaie landgoed Vriezenhuis. In de ruim 100 jaar oude Jugendstil-villa is alles nog zoals het vroeger was zoals hoge kamers, plafonds met stucwerk, grote houten schuifdeuren en schilderijen met jachttaferelen. De eigenaren hebben nog een collectie oud linnen uit de periode rond 1900. “Voor KunstOer wordt de tafel gedekt in oude stijl, inclusief dit prachtige linnen van hun voorouders”, vertelt Aalberts. “Op Eerste Pinksterdag is er een lezing van Sanny de Zoete, kunsthistorica met een passie voor antiek damast.”

Andere locaties die bijzondere kunst tonen zijn het Lindenarboretum in buurtschap Corle, Scholtenboerderij Roerdink in het Woold en Boekbindatelier Deel 52 in Meddo. “Bij het Lindenarboretum, waar je prachtig kunt wandelen, staan her en der insectenhuisjes van keramiek tussen de bomen. Op het erf van Roerdinkhof staan bronzen beelden zoals hazen, muizen en honden van kunstenares Babette Degraeve.” Ook is de voormalige galerie in het centrum van Winterswijk open voor het publiek. Daar is het werk van tien kunstenaars te zien, van fotografie tot glas en sieraden.


Ook voor de kinderen is er leuke activiteit tijdens KunstOer. Zo kun je bij het Boekbindatelier Deel 52 in het atelier een workshop marmeren volgen.” Wie alvast een glimp van KunstOer wil zien, moet naar de VVV-vestiging in het oude raadhuis. “Enkele weken voor KunstOer staat hier een bronzen lama van Degraeve met bijzondere gaven. Wie dichtbij het beeld komt, is gewaarschuwd!”


Alles over KunstOer


De brochure met informatie over de locaties, de kunstenaars en een routekaart, is voorafgaand aan KunstOer bij de VVV in het oude raadhuis en in diverse winkels te koop. Het oude raadhuis is tijdens het evenement het centrale punt. 


Locaties:

  •  Museumfabriek, Laan van Hilbelink 6, Winterswijk
  • Vriezenhuis, Wooldseweg 119, Winterswijk-Woold
  • Boekbindatelier Deel 52, Geldereschweg 52, Winterswijk-Meddo
  • Lindenarboretum, Meenkmolenweg 33, Winterswijk-Corle
  • Roerdinkhof, Roerdinkweg 2, Winterswijk-Woold
  • Galerie Help u Zelven, Wilhelminastraat 9, Winterswijk
  • Villa Mondriaan, Zonnebrink 4, Winterswijk
  • Theetuin de Wacht, Meenkmolenweg 6, Winterswijk-Corle
  • VVV, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, Winterswijk