Kunstwerk Sluiter en 350 jaar Achterhoek in Eibergen

Eibergen kan dit jaar bij de revitalisering van het centrum worden verrijkt met een kunstwerk dat herinnert aan de dichter Willem Sluiter, die 350 jaar geleden zijn bekende Achterhoek-regels publiceerde. Beeldhouwer Anton ter Braak uit Noordijk ontwierp hiervoor maquettes. Zijn werk is bedoeld voor de kop van de Kluiversgang. Hij geeft de bevolking van Eibergen via een filmpje op YouTube een toelichting (zie hieronder).  

Het ontwerp van de kunstenaar Anton Ter Braak wordt met twee andere ideeën voor de Kluiversgang onder de aandacht gebracht in villa Smits in Eibergen, het voormalige gemeentehuis aan de Grotestraat 30, dat sinds 1 mei dienst doet als inlooppunt voor de bevolking. Eibergenaren kunnen op deze locatie op dinsdagmorgen van 9 tot 12 uur terecht. Hier mogen ze ook kenbaar maken hoe over de ontwerpen wordt gedacht.

Het ontwerp van Ter Braak werd recent onthuld. Dit gebeurde in villa Smits in Eibergen bij de aankondiging van de tweede fase revitalisering Eibergen centrum. Deze fase moet al voor 1 november klaar zijn.

Sluiterplaquette in Zwolle en hemelpoort in Eibergen

Ter Braak ontwikkelde zijn idee op verzoek van de projectgroep Willem Sluiter en 350 jaar Achterhoek. Sluiter, wiens werk enkele eeuwen zeer populair was, was van 1653 tot 1673 predikant in Eibergen.

Eibergen bezit nu al een kunstwerk van Anton ter Braak, sinds 2010: ‘Porta’, een hemelpoort, bij de H. Mattheuskerk. Een cadeau ter ere van het 75-jarig bestaan van deze Eibergse kerk. In 2013 vervaardigde hij een plaquette ter herinnering aan Willem Sluiter in de Grote of St. Michaëlskerk in Zwolle, waar Sluiter is begraven. Ook voor Neede, waar Willem Sluiter in 1627 is geboren, werkt hij aan een ontwerp voor een kunstwerk dat herinnert aan deze beroemde oud-inwoner.

Als bladzijden uit Sluiters bundels

Het ontwerp van Ter Braak bestaat uit twee elementen, waarvan een deel is bestemd voor drie blinde ramen in een muur aan de Kluiversgang. Het eerste onderdeel zal bestaan uit drie elementen die worden vervaardigd van cortenstaal. Zij zijn als bladzijden uit de vele bundels van Sluiter. Op deze bladzijden komen dichtregels, die betrekking hebben op Eibergen en de Achterhoek. De elementen, die ritmisch in het straatbeeld worden geplaatst krijgen een hoogte van twee meter.

Reliëfs in aluminium op blinde ramen

Het tweede deel van het kunstwerk komt op de blinde ramen, die nu zijn voorzien van grijs raapwerk. Ter Braak ontwierp hiervoor reliëfs die worden weer gegeven in aluminium. Zij reiken beelden aan bij de dichtregels, die zijn te lezen op de elementen van cortenstaal.  Gedacht kan worden aan een landschap, de Achterhoek, de Berkel.

Anton ter Braak kiest voor deze verbinding tussen het centrum en de Berkel voor een kunstvorm, die de kijker uitnodigt zelf te onderzoeken, na te denken en ook verder te kijken.

 

Foto: Beeldhouwer Anton ter Braak (midden) bij de presentatie van zijn maquettes voor een Sluiterkunstwerk, bestemd voor de kop van de Kluiversgang in Eibergen.