Open Monumentendag 2016 - Gemeente Berkelland

In Berkelland doen 4 monumenten en hun eigenaren mee aan een bijzonder project. Kinderen van groep 8 van drie basisscholen krijgen een verhaal aangereikt over de monumenten met mooie filmbeelden erbij. Bedoeld om hun fantasie aan het werk te zetten. Dat mogen ze op een eigen gekozen manier doen. Een verhaal schrijven, een tekening of schilderij maken, een gedicht of zelfs liedtekst maken, een klein toneelstukje… 

Een en ander wordt op 1 september samen met de meesters of juffen in de grondverf gezet. Bij elk monument zijn samen met de eigenaar een aantal leuke vragen geformuleerd, waarmee de kinderen naar huis gaan. Het zijn vragen die vooral door hun ouders en grootouders beantwoord kunnen worden. En om zeker te weten of het juiste antwoord wordt gegeven moeten de drie generaties samen naar de monumenten op zaterdag 10 september!

Over het hebben van mooi erfgoed is speciaal muziek geschreven en dat wordt op de opening van de open monumentendag, zaterdag 10 september in de Grote Kerk in Neede om 10.30 uur, uitgevoerd samen met Berkellandse muzikanten en een aantal leerlingen van de scholen. 

De kunstzinnige Weemhof; een monumentale boerderij met knechtenhuis; een prachtige pastorie en een monumentale school uit de begintijd van het onderwijs in de Achterhoek zijn de bijzondere onderwerpen van een ‘monumentaal gesprek’.


Agenda: zaterdag 10 september 

  • Bezoek kinderen met ouders en grootouders aan monumenten, om antwoord te krijgen op de vragen
  • Opening van Open Monumentendag met een speciaal geschreven muziekstuk
    10.30 uur, concert in de Grote Kerk in Neede