Opening Steenrijk | Oost Gelre

Unieke samenwerking tussen basisschool, seniorensoos en museum

Steenrijk, project over De Leemputten, sluit af met expositie!

In april is het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek gestart met een nieuw project in de buurtschap Zwolle bij Groenlo. Binnen het thema “De Leemputten” werd samengewerkt door leerlingen van de Ludgerusschool, de senioren van de soos Zwols Holt en museum De Scheper in Eibergen. Het project wordt afgesloten met een expositie die te zien is op de school op woensdagmiddag 1 juni en vrijdagmiddag 3 juni. 


Een terugblik op de activiteiten


De eerste activiteit binnen het project was een bezoek aan Museum De Scheper in Eibergen op vrijdag 1 april. Leerlingen van groep 5 t/m 8 van de Zwolse basisschool Ludgerus hebben samen met senioren uit Zwolle en Holterhoek de expositie “Steengoed! Gebakken in Eibergen” bekeken. Op donderdag 21 april maakten leerlingen en senioren onder leiding van Harrie Overkamp een wandeling door het natuurpark “De Leemputten”. Het museumbezoek en de tocht door het natuurterrein met de leemputten zorgden voor prachtige verhalen die de volgende dag verder werden uitgediept. Uiteindelijk waren deze  bijeenkomsten en excursies inspiratie en bron voor het vervaardigen van kunstwerken, gemaakt van een mix van zand, klei en leem in combinatie met bloemen en materiaal uit het natuurpark zoals oud hout. Bij het vervaardigen van de leemobjecten was beeldend kunstenaar Job Heykamp uit Geesteren betrokken. 


Expositie


De leemobjecten, uitkomst van een prachtige samenwerking tussen jong en oud, zijn te bewonderen op woensdagmiddag 1 juni, 15.00 – 16.30 uur, en vrijdagmiddag 3 juni, van 13.00 – 14.45 uur, in de Ludgerusschool, Meddoseweg 21 in Groenlo (buurtschap Zwolle). Daarnaast zijn er oude foto’s van de leemputten te zien uit het archief van Willie Gelinck. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.