Poort van de Prins verrijst in landschap Lievelde

LIEVELDE - Een bijzonder houten bouwwerk verrijst dezer dagen op de Lievelder Es. Pal tegenover de ingang van Erve Kots komt de Poort van de Prins.

Leerlingen van de Antoniusschool bouwen er aan een waar kunstwerk, onder leiding van Paul Wieggers. De opdracht vanuit het Cultuur- en Erfgoedpact aan de Harreveldse kunstenaar was om voor een paar jaar een 'land-art' monument te bouwen vanuit een historisch verhaal, aan een toeristische route in het coulissenlandschap.

Elke gemeente
„In elke Achterhoekse gemeente komt er een te staan", vertelt pactprojectleider Mirjan Koldeweij. „De meeste worden in september gebouwd, met een plaatselijke kunstenaar en met behulp van scholieren."

Prins Frederik Hendrik
Wieggers heeft de creatie de Poort van de Prins genoemd: het kampement van prins Frederik Hendrik was op precies deze plek zo'n vier eeuwen geleden gevestigd bij het Beleg van Grol.

Historie
Ben Weenink zegt dat de leeftijd van Erve Kots (80) eigenlijk in het niet valt bij andere historische data uit de omgeving: „Op de es was het kampement, maar even verderop is een Frankisch grafveld uit de zevende eeuw gevonden."


#verbinden #trots #ontdekken

bron: Gelderlander, 22 juni 2016 
> Zie hier het gedrukte artikel met illustrerende foto uit de Gelderlander/Tubantia van 23 juni 2016