Scholieren bereiden zich voor op Achterhoeks filmfestival JAFA

Op zaterdag 14 april vindt het regionale filmfestival JAFA (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) plaats in de DRU Cultuurfabriek. Tijdens het festival tonen enkele honderden middelbare scholieren uit de Achterhoek hun zelfgemaakte korte films op groot scherm aan het publiek en maken daarbij kans op bijzondere prijzen, waaronder een film-masterclass.

Het voortraject van JAFA

Duizenden leerlingen van verschillende middelbare scholen uit de regio maken kennis met het vak van film maken. Nadat ze lessen van CKV-docenten en workshops volgen, werken ze in groepen aan de productie van een live action fictie & clip, 1-minuutfilm, animatie en documentaire. Rond het thema ‘Hier’ schrijven de leerlingen hun eigen script, zorgen ze voor de regie, het acteerwerk, het filmen en de montage. In februari vinden de voorselecties in de scholen plaats voor de finale in de DRU Cultuurfabriek. 

De festivalavond

Tijdens de festivalavond op 14 april krijgen filmmakers, klasgenoten, vrienden/familie en andere filmliefhebbers de mogelijkheid om de producties te zien. Deze worden door een vakjury beoordeeld. Aan het eind van de festivalavond maakt de jury bekend welke leerlingen naar huis gaan met de Film Award. De winnende films worden ingezonden naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Eerdere deelnemers vielen op het NFFS in de prijzen en mochten afreizen naar het Europees filmfestival voor scholieren in Griekenland.