Scholieren bereiden zich voor op Achterhoeks filmfestival JAFA

Op zaterdag 14 april 2018 vindt het jaarlijkse regionale filmfestival JAFA (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) plaats in de DRU Cultuurfabriek. Het thema van deze achtste editie luidt ‘Hier’. Tijdens het festival tonen enkele honderden scholieren uit de Achterhoek hun zelfgemaakte korte films op groot scherm aan het publiek en maken daarbij kans op bijzondere prijzen, waaronder festivalkaarten voor Huntenpop.


Het voortraject van JAFA
De afgelopen maanden maakten duizenden leerlingen van acht scholen uit de regio kennis met het vak van film maken. Nadat ze diverse lessen van CKV-docenten en workshops hebben gevolgd, werkten ze in groepen aan de productie van een live action fictie & clip, 1-minuutfilm, animatie en documentaire. Rondom het thema ‘Hier’ schreven de leerlingen hun eigen script, zorgden ze voor de regie, het acteerwerk, het filmen en de montage. In februari vonden de voorselecties in de scholen plaats voor de finale in de DRU Cultuurfabriek. 

 

De festivalavond
Tijdens de festivalavond op zaterdag 14 april krijgen de filmmakers, klasgenoten, vrienden/familie en andere filmliefhebbers de mogelijkheid om de producties te zien. Deze worden door een vakjury beoordeeld op onder andere originaliteit en filmische aspecten als scenario, vormgeving, camera werk en montage. Aan het eind van de festivalavond maakt de jury bekend welke leerlingen naar huis gaan met de Film Award. De winnende films worden ingezonden naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Eerdere deelnemers vielen op het NFFS flink in de prijzen en mochten zelfs afreizen naar het Europees filmfestival voor scholieren in Griekenland. JAFA wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Praktische informatie
Het JAFA-festival vindt op zaterdag 14 april 2018 plaats in de DRU Cultuurfabriek. Foyer open 19:00 uur, start programma 19:30 uur. Kaarten zijn voor € 3,00 per persoon verkrijgbaar aan de receptie van de DRU Cultuurfabriek (Hutteweg 24, Ulft). Tevens zijn ze te bestellen via de website www.drucultuurfabriek.nl. Kijk voor meer informatie over het festival op www.jafafestival.nl.