Smakelijke herinneringen aan de keukentafel - Doetinchem


Wat was het lekkerste kostje dat je moeder of oma vroeger kookte?

Wat vond je vreselijk maar moest je eten?

Wat waren de gebruiken thuis aan tafel en wat stond er in jullie moestuin?

Welke producten uit de streek at je vroeger?


Over deze en andere foodgerelateerde herinneringen organiseert Lang Leve Kunst en Naoberschap (LLK) in oktober in het kader van LKKR Doetinchem twee verhalenprojecten met eten in de Achterhoek als onderwerp. Resultaat zal uiteindelijk een prachtig gedekte tafel in de binnenstad van Doetinchem zijn, waaraan de smakelijke verhalen te horen zijn voor een breed publiek.  

Aanvalsplan Binnenstad

LKKR Doetinchem is een resultaat van Stadslab Doetinchem en het Aanvalsplan Binnenstad. Er is een enorm aantal Achterhoekse producenten van streekproducten waarvan de meeste Achterhoekers geen idee hebben. Die meer in beeld krijgen en naar de binnenstad brengen, dat is het doel. In cocreatie met het Stadslab levert LLK daar een bijdrage aan met deze projecten.  

Twee verhalenprojecten

Een van de projecten is een smakelijke Verhalenoogst waarbij schrijfvrijwilligers onder leiding van een docent groepjes ouderen bevragen over hun herinneringen aan het eten van vroeger, in de breedste zin van het woord. Gebruiken op de boerderij, stiekem appels jatten bij de buren, gerechten die van generatie op generatie overgegaan zijn, dit zijn de onderwerpen die aan de orde zullen komen. De vrijwilligers schrijven de verhalen vervolgens op en tijdens de laatste bijeenkomst worden ze feestelijk gepresenteerd. 

Daarnaast bedachten we een workshop genaamd Smakelijk Schrijven. Tijdens deze workshop gaan de oudere deelnemers aan de slag met hun eigen verhaal. Ze schrijven over een of meer eetherinneringen en krijgen tips van een docent om dit zo beeldend mogelijk op papier te zetten. 

Streekproductenmarkt

Uiteindelijk zijn daar dan mooie en smakelijke verhalen die worden voorgelezen door de schrijvers en  op band opgenomen worden. Op 28 oktober tijdens de Streekproductenmarkt in de binnenstad van Doetinchem kan iedereen ze beluisteren via koptelefoons aan die mooi gedekte tafel.