Steenrijk; een verbindend project over De Leemputten

Unieke samenwerking tussen basisscholen, ouderenbonden en museum

In september en oktober van dit jaar gaat het project Steenrijk van het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek op herhaling. Bij het project rond de leemputten in de buurtschap Zwolle bij Groenlo zijn de basisscholen Antonius Lievelde en Vragender betrokken. Er wordt samengewerkt met grootouders, leden van de plaatselijke KBO’s, museum De Scheper in Eibergen en Harrie Overkamp, oud eigenaar van natuurpark “De Leemputten”.

De Leemputten en haar rijke geschiedenis

In de Middeleeuwen ontdekten de boeren, dat van leem bouwstenen gemaakt konden worden en die bleken hard nodig voor de aanleg van vestingwerken in Groenlo. Die steenproductie breidde zich uit, de leem werd naar de steenfabrieken vervoerd, de stenen en dakpannen werden via de Berkel en later via het spoor vervoerd naar de bouwplaatsen. In de tweede helft van de 20e eeuw was deze productiewijze niet rendabel meer. In 1975 werd de steenfabriek in Groenlo gesloten en in 1978 werden De Leemputten onderdeel van een natuur- en recreatiepark met een geheel eigen en unieke flora en fauna.

Museumbezoek en wandelen in natuurpark

De eerste activiteit is een gezamenlijk bezoek aan  museum De Scheper in Eibergen. Hier is de expositie “Steengoed! Gebakken in Eibergen” te zien. Oude en nieuwe foto’s, en ook voorwerpen en materialen uit vervlogen tijden zijn onderdeel van een totaaloverzicht. Vervolgens wordt onder leiding van Harrie Overkamp een wandeling gemaakt door natuurpark “De Leemputten”. De excursie door het natuurpark en het bekijken van de expositie in het museum maken hopelijk oude verhalen los bij de senioren. Ook is er op de scholen een aparte ochtend georganiseerd waar Willy Gelinck uit de buurtschap Zwolle nog veel zal vertellen over de boeiende geschiedenis van de leemputten. Dit doet hij aan de hand van oud beeldmateriaal. De verhalen zullen inspiratie en bron zijn voor het vervaardigen van kunstwerken die in een expositie te zien zullen zijn.