Stormramp Borculo - theatervoorstelling 28/9 - kom kijken!

Leerlingen van basisschool en senioren duiken in de geschiedenis

In de namiddag en vroege avond van 10 augustus 1925 werd Borculo getroffen door een cycloon. Er waren vier doden te betreuren en tachtig mensen werden gewond. De ravage was enorm. Nog steeds zijn er sporen terug te vinden van de stormramp in Borculo.

De Weemhof

In september zijn leerlingen van groep 8 van CBS Kisveld uit Neede en senioren samen van start gegaan in een project van Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek dat dieper ingaat op de impact van de ramp. Na een inleidende les op de school in Neede, waarbij o.a. oude films werden bekeken, vond de tweede activiteit plaats op woensdag 12 september in het centrum van Borculo bij De Weemhof. Bouwhistoricus Trudy Altink vertelde over de rijke geschiedenis van het gebouw. Vervolgens werden de leerlingen en senioren aangezet om zelf op zoek te gaan naar sporen in het gebouw waaraan te zien was welke functies het gebouw in het verleden heeft gehad. Daarna werden enkele gebouwen in het hart van Borculo bekeken. Opdracht was om bouwhistorische aspecten te onderzoeken waarbij ook sporen van de stormramp aan het licht kwamen.

Vervolg - Stormramp in scene

Op woensdag 19 september gaat theatermaker Amber Hofstede theatrale scenes over de stormramp voorbereiden op de school. De scenes worden uitgevoerd op vrijdag 28 september in Borculo waarbij vanaf 13.00 uur een route wordt gelopen langs de locaties die een rol spelen in deze uitwerking. Wethouder Anjo Bosman is daarbij aanwezig namens de gemeente Berkelland.