Streektaalfestival Plat Gespöld - 15 september

Streektaalfestival Plat Gespöld gaat zondagmiddag 15 september 2019 opnieuw voor jong in het Ouhrlokaal van de DRU Cultuurfabriek te Ulft. Merel Geerdink, succesvol deelneemster aan Voice Kids 2019, zingt onder andere liedjes van zangeres Sandra Vanreijs in het Winterswijks dialect en het duo Tom en Joël zingt Normaal-liedjes. Good old Dick van Altena is ook van de partij. Hij brengt ballads in het Betuws dialect.

Gelderse Kleiroze

De Gelderse Kleiroze is inmiddels de belangrijkste Oost-Gelderse muziekprijs voor een haevig liedje in de streektaal. Vorig jaar kreeg Hans Westerveld met het lied Vri-jheid het Scholderklöpke.

Acht radiomakers uit Achterhoek en Liemers, samen de vakjury voor de Gelderse Kleiroze, hebben de oogst van uitgebrachte streektaalliedjes tussen juni 2018 en mei 2019 beoordeeld. Ze selecteerden 16 bijzondere streektaalliedjes. Hieruit koos de jury voor drie juweeltjes, die opgaan voor het scholderklöpke 2019. De drie genomineerde liedjes zijn Wankel evenwichtvan Edwin E(bbers), Heimweevan de Knunnekes Tröntjes Band en Memento Morivan Jan Wilm Tolkamp.

De zangers van de genomineerde liedjes krijgen zondagmiddag 15 september in de DRU de kans van zich te laten horen. Het publiek beslist uiteindelijk wie de Gelders Kleiroze mee naar huis mag nemen.Tickets zijn te koop bij de DRU Cultuurfabriek, www.drucultuurfabriek.nl/agenda/2019/09/plat-gespold