Succesvolle editie scholierenfilmfestival JAFA

Op zaterdag 6 april vond het jaarlijkse scholierenfilmfestival JAFA (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Tijdens deze festivalavond werden zestig korte films rondom het thema ‘Nep’ vertoond, gemaakt door honderden leerlingen van Achterhoekse middelbare scholen. Aan het eind van de avond maakte de vakjury (bestaand uit Jorn Snelting, Guido Lavalaye en Inge Theunissen) bekend welke films in de prijzen vielen. De leerlingen streden in verschillende categorieën om onder andere kaarten voor Huntenpop en een plek op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Daarnaast was er nog een prijs voor beste filmposter, die gewonnen werd door Hilde Vermeeren van het Ludger College.  

 

Dit jaar ontvingen de volgende films een eerste prijs:

  • Live action – onderbouw: Social Media– Bluemers/Almende College (Max Jansen, Merijn ten Brink, Bram Giesen, Demon Dükking, Lucas Boon en Janna Hulshof)
  • Live action – bovenbouw: Koning Tyfusbende– Isala/Almende College (Teun Ratering, Miro Straub)
  • 1-minuutfilm – onderbouw: Upside Down – Ulenhof College (Silke Besselink, Mare Verlaan, Evelien Mentink, Guusje Lenselink en Kyra Hendriksen)
  • 1-minuutfilm – bovenbouw: I Will Find You – Ludger College (Bo van Oostrom, Fabiènne Regelink, Elise Martinus, Noëlle Wevers en Lotte Nijland)
  • Animate – onderbouw: 365– Rietveld Lyceum (Tessa van Bellen)
  • Animatie – bovenbouw: Alpha Centauri– Marianum (Mark Hoffman)
  • Documentaire: Mijn depressie– Rietveld Lyceum (Nienke Bos, Rosalyn Jansen, Indy Huls, Bridget Omloo)

De films werden in twee blokken in zowel de pop- als de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek vertoond. Tijdens de inloop, pauzes en uitloop verzorgden Julian Winkelhorst en Ellis Schutten van het Marianum en de schoolband van Bluemers (Almende College) de muziek. JAFA werd mede mogelijk gemaakt door Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.