Takkenweek Kilder - een topweek van begin tot eind

De groep kinderen die deelnam aan de Takkenweek 2018 in Kilder (gemeente Montferland) was zeer gevarieerd in leeftijd én in karakter. Het was vooral een enthousiaste en bruisende groep, vol met energie! Het liefst gingen ze naar buiten - rennen en raggen, het bos in. Dat hebben we ook gedaan. 

We hebben div. activiteiten ondernomen t.b.v het kennismaken met elkaar en met het thema 'het Hagelkruis' (in Kilder). Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de stukjes (verhaal, rollen en teksten) het decor en de kleding die daarbij hoorde. 

De kinderen hebben 3 stukjes in elkaar gezet. Er is een plek bij gezocht, of andersom..het vulde elkaar aan. De presentatie vond aan het eind van de week plaats in het bos op 3 plekken voor hun ouders. 

Het verdrijven van boze geesten - een boef, de wens vuur te kunnen maken, en brood delen om zelf te kunnen overleven. Dat kwam naast een enkel ander thema terug in de stukjes. Aanverwant aan het symbool 'Het Hagelkruis'. Een geslaagde week... en een veelgehoorde reactie van de kinderen; 'Volgend jaar weer?'.


Berichtgeving op Facebook tijdens de week:

Dag 1; Takkenweek Achterhoek 2018 is begonnen! De eerste middag was de kennismaking met elkaar en met Kilder (en het Hagelkruis). Nadat de kinderen eerst portretten van zichzelf en elkaar hadden gemaakt, lieten ze zich niet door de kou weerhouden en togen het dorp in. Daar werden de mensen gevraagd wat de betekenis van het Hagelkruis toch was. Het blijkt een eeuwenoude traditie te zijn: men probeerde door middel van het oprichten van een kruis met een haan het ongeluk (de hagel) af te wenden om zo een goede oogst te krijgen. Ook was het een plek waar arme mensen brood kregen uitgereikt. Daarover en over meer speelden de Takkenkinderen hun eerste scènes op locatie. Dat belooft wat voor de komende dagen!

Terreinverkenning, zo konden we de tweede dag van de Takkenweek wel noemen. En wat voor terrein! Plaatjes van paadjes waar anderen jaarlijks voor op vakantie gaan! En op de Takkenweek krijgen de kinderen dat spelenderwijs voorgeschoteld. Wat een inspiratie voor de spannende verhalen die ze willen gaan spelen donderdag. Teruggekomen op het thuishonk begonnen de kinderen meteen te schrijven! Het belooft wat...

Donderdag kwam er alweer een einde aan de Takkenweek Achterhoek 2018. De kids hebben natuurlijk heel hard gewerkt aan hun voorstellingen. Eerst moesten die helemaal af zijn. Ook de kleding en de rekwisieten. Dan nog even oefenen (Ook de krant kwam kijken!) en daarna het bos in. Het had die nacht gesneeuwd dus het bos had een heel andere aanzien dan de andere dagen deze week. Ineens leek het bijna kerstmis! 

Daarna snel terug naar het Kelrehuus om te eten en daar kwamen de ouders al! Tijd voor de voorstelling. Het weer was prachtig; het bos lag er schitterend bij en de kinderen speelden hun zelfbedachte en zelfgeproduceerde stukken vol trots voor de ouders.

En daarna namen we afscheid van elkaar.
En we wisten zeker: er gaat niks boven vier dagen in het bos bezig zijn met kunst!