Voorlezen is besmettelijk

Okkie Klinkspoor en haar Voorleesbrigade


Okkie Klinkspoor is het brein achter de Voorleesbrigade van Lang Leve Kunst en Naoberschap van de Gruitpoort. Zij heeft als vrijwilliger De Voorleesbrigade opgezet. In de gemeentes in de West Achterhoek was ze al wat langer aan de gang maar inmiddels wordt er door de hele Achterhoek voorgelezen. 

Herinneringen en geuren herleven

“Door verhalen kun je weer herinneringen naar boven halen en samen mooie momenten beleven” zegt Okkie Klinkspoor. “Prachtig als iemand roept: Alsof ik de seringenstruik weer ruik!”. Okkie heeft 32 jaar in de zorg gewerkt en zet zich nu in als vrijwilliger. Zij is gek op taal en op lezen. Okkie twijfelde drie jaar geleden dan ook geen moment om mee te helpen met het opzetten van het project Voorleesbrigade in de West-Achterhoek. De brigade werkt als volgt. Vrijwilligers gaan zes keer eens per week of per veertien dagen een uurtje samen met een andere vrijwilliger naar een zorglocatie voor ouderen. Bij een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘‘de boerderij” of “de zomer”, worden door de vrijwilligers korte verhalen en gedichten gezocht die zij vervolgens voorlezen. “Dit kunnen ook streekverhalen in het dialect zijn” aldus Okkie.
De kracht van Okkie schuilt hem in haar gevoel voor humor, haar besmettelijke enthousiasme over alles wat met taal te maken heeft, haar organisatiekracht en doorzettingsvermogen. Hoe ze met mensen omgaat, is een verhaal apart. Ze is integer, respectvol, bescheiden, ze kan goed luisteren en is geduldig. Maar ze kan ook fantastisch vertellen. Ze creëert daarmee een ontwapende gezelligheid om zich heen en weet zo mensen aan zich te binden. Haar liefde voor taal is haar grote drijfveer.

Ouderen laten wegdromen met verhalen

Ouderen even helemaal laten wegdromen met verhalen. Dat is wat je als vrijwilliger doet door hen een mooi verhaal voor te lezen. Genieten van een mooi verhaal dat voorgelezen wordt is een fijne invulling van de dag voor oudere mensen die langdurig zorg nodig hebben. Even helemaal weg zijn uit het leven van alledag geeft een stukje rust en ontspanning. Het zijn kleine momenten van geluk die zo ontzettend de moeite waard zijn en daarmee de levenskwaliteit van deze ouderen verbeteren.

Bijzondere verhalen komen boven

De bewoners vinden het voorlezen fijn en tonen dit ook. “Soms staat er iemand op en begint zijn eigen verhaal te vertellen. Andere bewoners luisteren graag naar je stem en worden hier rustig van” vertelt Okkie. “Niet alleen de bewoners maar ook de verzorgenden zien de voorleesvrijwilligers graag komen” gaat Okkie verder. “Ze zien dat het werkt. Het contact door middel van verhalen raakt de mensen. Het maakt iets los. Blije gezichten en reacties met bijzondere verhalen die anders verborgen blijven”. Volgens Okkie heel dankbaar om te doen. Na afloop zegt een oudere dame: “Deze middag is wel een applausje waard”.

De werkwijze van Okkie

Okkie heeft een groep vrijwilligers aan de Voorleesbrigade weten te binden. Ze kent iedereen persoonlijk. Met regelmaat komt ze bij het voorlezen langs of drinkt ze even een kopje koffie om bij te praten. Daarnaast organiseert ze workshops voor de voorlezers met gastdocenten. Bijvoorbeeld de workshop ‘Een boodschappentas vol herinneringen’.

Okkie haar werkwijze en ideeën zijn besmettelijk

Vanwege de positieve ervaringen met de Voorleesbrigade van Okkie is er ook in de Oost Achterhoek een Voorleesbrigade opgezet. Boogie Woogie nodigde Okkie al meerdere keren uit om een workshop aan vrijwilligers te geven. Ze legt tijdens deze workshop onder andere uit hoe je door het voorlezen van verhalen en gedichten mensen kunt helpen met elkaar in gesprek te komen. Feiten over de Voorleesbrigade
Okkie heeft inmiddels ruim 40 voorlezers in haar team die regelmatig voorlezen. Ze komen in de gemeente Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Oude Ijsselstreek en Montferland. Afgelopen jaar (2018) organiseerde Okkie ruim 200 voorleesuurtjes in woonzorgcentra. Dan komen er 2 mensen voorlezen. In totaal bereikte ze zo 1650 ouderen en dit jaar zal dat aantal alleen maar groeien. Zeker nu er inmiddels door de hele Achterhoek gelezen wordt.