Workshop Raken met Smaken in Doetinchem - 5 juli a.s.

GEMEENTE DOETINCHEM | WORKSHOP PHASIANIDAE (KIP, EI)

5 juli | 13.15 uur – 17.00 uur| Pluimveehouderij Tomesen, Kilderseweg 41, 7007 GJ Doetinchem

Eieren worden al eeuwenlang door mensen gegeten. Maar van alle eieren die dieren leggen, is het kippenei zonder twijfel het populairst. Gemiddeld eten we er 200 per persoon per jaar. Maar waarom denken we dat bruine eieren gezonder zijn dan witte? En wat kun je eigenlijk allemaal doen met een eierschaal? In deze workshop gaan we aan de slag met een zacht eitje ‘maar dan anders’, met allerlei tips rondom het ei en zijn bewerkingen.

Een glansrol is weggelegd voor het kippenhok, van oudsher heeft iedere boer er wel een of meerdere op zijn erf staan. Vele kippenhokken zijn niet meer nodig en raken in verval, maar de laatste jaren is er weer volop aandacht voor en worden ze als cultuurhistorisch erfgoed gezien. Tijdens deze workshop ervaar en proef je het ei vanuit het hok tot op het erf.

Programma

13.15 Inloop met koffie en thee met verse eierkoek

13.30 Introductie door Katja Gruijters

13.35 Rondleiding door Roy Tomesen van pluimveehouderij Tomesen

14.15 Van vers eitje uit het kippenhok tot eitje op het bord, onder leiding van chef-kok Karin Goossens

14.45 Pauze met koffie en thee

15.00 Nu de Olympische Spelen niet doorgaan, buigen we ons over de Achterhoekse Eilympics: rituelen en spellen waarin het ei centraal staat

16.00 Phasianidae-expo

16.15 Brainstorm met Phasianidae-hapje en -drankje

17.00 Einde

In de opzet van de workshop is rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM (aantallen personen, hygiënemaatregelen).

Meer informatie en inschrijven: www.rakenmetsmaken.nl


RAKEN MET SMAKEN

Fooddesigner Katja Gruijters verdiepte zich in opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek in de agro- en foodsector van deze regio. In dit pact werken negen gemeenten samen aan de identiteit en vitaliteit van de regio. Dat zijn Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Ze ging in gesprek met boeren, telers en producenten en traceerde families van ingrediënten en gewassen. Elke familie koppelde ze aan een gemeente op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden. Zo ontstond de Farm Food Family die nu door de Achterhoek reist in de vorm van gemeentelijke workshops, waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende families en de prachtige producten en ingrediënten van de streek.

Er wordt nauw samengewerkt en afgestemd met professionals uit de agro- en foodsector. Zo zal dit project als opmaat fungeren voor Achterhoek Food, het platform dat de samenwerking versterkt tussen alle partijen die zich bezighouden met het produceren van voedsel in de Achterhoek.