Stilleven Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst

Het stilleven van de gemeente Bronckhorst is gemaakt in samenwerking met Gijs Jolink. Hij is een van de organisatoren van het festival Zwarte Cross, dat ontstond in de gemeente Bronckhorst en inmiddels jaarlijks plaatsvindt in Lichtenvoorde. 

De haas en de roze achtergrondkleur zijn een directe verwijzing naar het gemeentelogo. Daarnaast staat de haas symbool voor het vele wild dat in de natuur te vinden is. Ook zijn er ontzettend veel kastelen in de omgeving te vinden, in deze compositie sierlijk verbeeld door de pracht en praal van de bloemen zo prominent in het midden. 

De haas houdt twee objecten vast: een geblokte theedoek, die verwijst naar de band Normaal. Zanger Bennie Jolink treedt vaak op in een pak gemaakt van dezelfde stof. Normaal vind je trouwens ook terug in het etiket op de glazen pot links van het midden. Als je goed kijkt, zie je dat het een afbeelding is van de plaat ‘Deur Donderen’. De haas houdt een Charles Dickens-hoed vast, verwijzend naar het Dickens Museum dat jarenlang in Bronkhorst gevestigd was. 

Wat natuurlijk niet op dit stilleven mocht ontbreken is eten. Bronckhorst is bovendien een echte food-gemeente. De aardappel op de voorgrond staat voor Aviko en de appels, citroenen en oesterzwammen zijn streekproducten, afkomstig van fruitbedrijf Horstink in Rha. De oesterzwammen liggen bovendien op een bijl. Deze bijl verwijst naar de Bieleman-traditie. De Bielemans trekken ieder jaar op de laatste dag van de kermis het dorp in om hun dorpsgenoten met groot kabaal te wekken. Op de oesterzwammen een motorrijder die zijn best doet om door het (zand)landschap heen te ploeteren.

In het stilleven vind je nog veel meer details die naar motorcross verwijzen. Zo is in de vaas een veer verwerkt, afkomstig van het bedrijf Reiger Suspension. Rechts de helm en de bril van Tante Rikie, mascotte en logo van de Zwarte Cross. Wie goed zoekt vindt bovendien een polsbandje terug van de Zwarte Cross en een boekje van Mañana Mañana, een festival dat jaarlijks in en rondom kasteel Vorden wordt georganiseerd. Eveneens afgebeeld is het Hummels bier, afkomstig van Bronckhorster brouwerij. Het hoefijzer verwijst naar Hengelo Paardendorp.