Stilleven Oost Gelre


Gemeente Oost Gelre

Een kleurrijk spektakel voor de gemeente Oost Gelre. Dat komt natuurlijk bovenal door de prominent aanwezige dahlia’s. De prachtige bloemen hebben alles te maken met het bloemencorso in Lichtenvoorde. In dit stilleven worden de bloemen door gelatinebouwsels ondersteund, verwijzend naar de wens van Louise te Poele (de maakster van dit stilleven) om zelf met gelatine een prachtige bloemenkunstwerk voor een corsowagen te construeren. Het stilleven is een feestelijk en expressief geheel geworden, verwijzend naar de vele festivals in de regio.  

Op de voorgrond zie je als je goed kijkt soldaatjes over de hele breedte van de compositie. Zij verwijzen naar de Slag om Grolle, een terugkerend historisch evenement waarbij het Beleg van Grol uit 1627 wordt nagespeeld. Rechts van het midden is een schitterende steen te zien, een feestelijke en uitbundige vertaling van de zogenaamde Lichtenvoordse Kei. Dat is de zwerfkei van ruim 20.000 kilo, die in 1874 door negenennegentig Lichtenvoordse schoenmakers vanuit het Vragenderveld naar de markt werd gesleept. Aan deze steen heeft Lichtenvoorde zijn bijnaam ‘Keistad’ en hebben de inwoners de bijnaam ‘Keienslöppers’ (Keislepers) te danken. 

In het midden zie je een flesje Grolsch, verwijzend naar het Grolsch-bier dat in 1615 voor het eerst in Groenlo gebrouwen werd door Willem Neerfeldt. Aan weerszijden van het flesje twee Grolse wanten, al meer dan honderd jaar geleden gebreid door herders die rond Groenlo hun schapen hoedden. Later werd het een bekend en oer-Hollands exportproduct. 

Rechts vooraan een roze vlinder, die in het logo van de gemeente Oost Gelre voorkomt. De vlinder verbeeldt de ontwikkeling die de verschillende gemeentelijk kernen hebben doorgemaakt en staat voor schoonheid, vriendelijkheid, zelfstandigheid en natuur.