Stilleven Oude IJsselstreek

Gemeente Oude IJsselstreek

Het stilleven van de gemeente Oude IJsselstreek wordt gedomineerd door de kleur groen, die verwijst naar de prachtige natuur die de gemeente kenmerkt en die ook in het gemeentelogo terug te vinden is. Prominent aanwezig zijn de oranje pannen, onderdeel van de terracotta emaille potterie gemaakt in de DRU. Een verwijzing naar het rijke industriële verleden dus. De vissen die de middelste pan omsingelen staan symbool voor de Oude IJssel een zijrivier van de IJssel waar de gemeente zijn naam aan te danken heeft. 

Op de theedoek aan de rechterkant ligt een brok Oer: de grond waaruit ijzer werd gedolven en die het ontstaan van de ijzerindustrie in Ulft verklaart. Om de pannen heen liggen allerlei bodemvondsten uit Silvolde, beschikbaar gesteld door de Heemkundige Vereniging Old Sillevold. Een verwijzing naar de rijke grond en het rijke verleden van de regio. Vooraan links van het midden zie je een mannetje aan het werk met een zeis en een snad (de steel van een zogenaamde zicht, het gereedschap waar boeren graan mee maaiden). Dit verwijst naar de lange landbouwhistorie en de opkomst van de houtverwerking in Varsseveld, waar de snadenvervaardiging aan de wieg stond van de industriële ontwikkeling. Achter hem bevinden zich een zekering en een bijzondere glazen bol. Zij symboliseren de moderne deeltjesindustrie. 

Links van een mannetje ligt een oester, dit is ook een bodemvondst. Het verhaal gaat dat de beken in de Oude IJsselstreek zo schoon waren dat er nog volop oesters in zaten. Op de oester zie je vingerhoedjes waarvan er in deze regio heel erg veel gevonden zijn. Een prachtige verwijzing naar de lange historie van creativiteit en huisvlijt.

Links vooraan een schedeltje van een gans, verwijzend naar het wapen van Gendringen. Op het wapen is een gans afgebeeld. De hypothese dat de naam Gendringen van het oude woord voor gans zou zijn afgeleid wordt nog vaak bediscussieerd. Het kleine parfumflesje in de linkerzijde van de compositie verwijst naar de verloren weelde van kastelen die vroeger het gemeentelijke landschap sierden. Rechts speelt een bandje onder de boom, dit zou kunnen verwijzen naar de huidige Dru of naar alle muzikaliteit die in de regio aanwezig is.