Stilleven Winterswijk

Gemeente Winterswijk

Een van de belangrijkste invloeden voor het stilleven van de gemeente Winterswijk is de schilder Piet Mondriaan (1872-1944), die een groot deel van zijn jeugd doorbracht in Winterswijk. In zijn ouderlijk huis is het Mondriaan Museum gevestigd, waar vooral zijn figuratieve werk te zien is. De achtergrondkleur van het stilleven verwijst naar het primaire kleurgebruik van de schilder en een van zijn doeken lijkt zelfs over de linkerhoek gedrapeerd te zijn. Een echte Mondriaan is het niet, maar wel een prachtig stuk textiel vervaardigd door Weverij Gaudium, een high tech textielfabriek uit Winterswijk met internationale bekendheid. 

Vroeger waren er maar liefst zeven textielfabrieken te vinden in de gemeente Winterswijk, die een enorme boost aan de werkgelegenheid gaven. De rijke industrie wordt gesymboliseerd door de vele verticale vormen in het stilleven: als een echo van fabriekstorens. Uit een van de glazen ‘fabriekstorens’ komt zelfs rook. Het textielverleden heeft een grote impact gehad op het dagelijks leven in de gemeente. Bovendien zorgden de industriëlen erg goed voor de bevolking, zo maakten ze onder andere de aanleg van een spoorlijn en de bouw van een ziekenhuis mogelijk. Daarom zijn er in het hele stilleven vele voorbeelden te vinden van de verschillende soorten textiel, die door de jaren heen in Winterswijk geproduceerd zijn. Daar verwijzen de spoelen naar. Evenals het vlas op de voorgrond. Als je goed kijkt zie je dat het vlas van links naar rechts een proces doorgaat: het wordt geknoopt tot draad.

De tricot-singlets rechtsachter en linksvoor verwijzen naar de oude Tricotfabriek, een oude textielfabriek die een herbestemming kreeg als appartementencomplex.