Jaarthema 2020 - 75 jaar vrijheid

Wie vrijheid wil plukken, moet vrijheid planten

Al 75 jaar leven we in Nederland in vrijheid. Dat hebben we te danken aan alle mensen die in het verleden voor die vrijheid hebben gestreden. Een vrije wereld ontstaat immers niet vanzelf, het is het resultaat van hard werken: er is in het verleden gestreden voor veiligheid, voor gelijkwaardigheid en voor vrede. Die zaden van onze vrijheid zijn 75 jaar geleden voor het eerst geplant en nog steeds plukken wij daar iedere dag de vruchten van. Om te kunnen blijven genieten van die vrijheid is het daarom belangrijk dat we niet alleen plukken, maar ook blijven zaaien: wie de vrijheid ook voor toekomstige generaties wil behouden moet altijd blijven opkomen voor waarden als veiligheid, gelijkwaardigheid en vrede.

Wie stilstaat bij vrijheid moet dus niet alleen oogsten, maar ook zaaien.

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid door samen het grootste bloemenboeket ter wereld samen te stellen. Op 31 mei wordt deze bonte verzameling bloemen letterlijk over de Achterhoek uitgestrooid tijdens een grootse bloemenregen. Een spectaculair gezicht: van hoog in de lucht dwarrelen 100.000 bloemen neer op het festivalterrein van Achterland in Doetinchem. Zo kan iedereen zien hoe bijzonder de vrijheid is die we iedere dag mogen plukken.

Tegelijkertijd gaan we de vrijheid opnieuw planten, om te herdenken dat vrijheid niet zomaar uit de lucht komt vallen. In aanloop naar de bloemenregen vragen we alle Achterhoekers om hun vrijheidswensen op bloempapier te schrijven: papier waar bloemenzaad in is verwerkt. Deze briefjes worden verzameld en op 31 mei uitgedeeld aan de festivalbezoekers van Achterland, zodat iedereen zelf de vrijheid kan planten in tuinen, op de vensterbank of in een bloemenperk.

Zo planten we samen nieuwe zaden voor vrijheid, zodat we in de toekomst de vrede kunnen blijven plukken.


Projectomschrijving

In aanloop naar festival Achterland in Doetinchem worden in april en mei alle Achterhoekse gemeentehuizen voorzien van speciaal vervaardigde vrijheidsbomen. Dit zijn imposante bomen, gemaakt van hout en staal. Met  de vrijheidsbomen worden twee projecten aan elkaar gekoppeld.

  • Kraanvogels voor de vrijheid In het kraanvogel-project worden Achterhoekse basisschoolleerlingen gevraagd om de vrijheidsbomen met hun kale takken te voorzien van toekomstwensen. Overal in de Achterhoek worden jongeren tot 13 jaar gevraagd om hun wensen voor de toekomst op papier te zetten en deze papiertjes tot een kraanvogel te vouwen, die vervolgens in de bomen worden geplaatst.
  • Het Achterhoekse Vrijheidsboeket 

Met het Achterhoekse Vrijheidsboeket worden alle andere inwoners uit de Achterhoek uitgenodigd om antwoord te geven op de vraag: wat betekent vrijheid voor jou? Achterhoekers van dertien jaar en ouder kunnen op de negen gemeentehuizen in de regio hun antwoord op bloempapier schrijven: papier waar bloemenzaad in is verwerkt. Deze briefjes kunnen worden ‘geplant’ bij de vrijheidsboom: bij de wortels van  iedere boom hangt een brievenbus waar alle vrijheidswensen in worden verzameld.

Op 31 mei 2020 vindt op het festival Achterland de climax van beide projecten plaats: op het festivalterrein staat een enorme vrijheidsboom, waarin zowel de kraanvogels als alle duizenden vrijheidsbriefjes verzameld zijn. Op het moment dat er 100.000 bloemen uit de helikopter worden gestrooid, worden de verzamelde vrijheidswensen uitgedeeld. Bezoekers ontvangen hiermee dus de vrijheidswens van een mede-Achterhoeker. Terwijl het vrijheidsboeket uit de lucht komt dwarrelen, krijgen de festivalbezoekers nieuwe bloemzaadjes mee naar huis. Zo geven we de vrijheid door.Innovatie

31 mei 2020 | Bloemenregen Festival Achterland 

Voor ‘75 jaar vrijheid’ regelen we vanuit de Innovatiepijler de bloemenregen (lees bovenstaande beschrijving) bij het Festival Achterland op 31 mei. De bloemenregen komt niet zomaar uit de lucht vallen maar wordt een ‘slotakkoord’ van het educatietraject met Jelko Arts. De bloemenregen zelf is als concept bedacht en wordt uitgevoerd door Blossum. 


Educatie 

In het kader van '75 jaar Vrijheid' organiseren wij een randprogramma bij de bloemenregen. Dit programma zal grofweg bestaan uit:

  • Een oproep aan alle inwoners uit de Achterhoek om te helpen bij het samenstellen van het grootste Vrijheidsboeket ooit
  • Iedere deelnemer mag een bloem uitkiezen en daar een kaartje aanhangen met een persoonlijk boodschap (vrijheidsboodschap)
  • Deze vrijheidsboodschappen worden afgedrukt op ‘zaadjespapier’ (papier met bloemzaadjes erin), welke na afloop van de bloemenregen op het festival worden uitgereikt aan/verspreid onder alle festivalbezoekers, zodat de boodschappen van vrijheid wijd worden verspreid en opnieuw worden geplant, zodat we ze later weer massaal kunnen oogsten.
  • Streektaal educatieproject 'Wiesneus' heeft als thema "Vrijheid" > lees er meer over  

Toerisme

Vind alle activiteiten in de Achterhoek ook hier >
Wij - Achterhoek Toerisme - zijn bezig met het door ontwikkelen van een aantal bevrijdingsroutes. Deze worden momenteel voorzien van content in de vorm van bijzondere verhalen. 


Participatie

Schrijfproject "WEES VRIJ, WEES JEZELF” | eind juni 2020, Schouwburg Amphion

Op het Rietveldlyceum te Doetinchem is in januari het schrijfproject ‘Wees vrij, wees jezelf’ van start gegaan, georganiseerd ism de afdeling Lang Leve Kunst van de Gruitpoort en dit project is een side- event van de rockopera ‘Freyheyt’ die eind juni in Schouwburg Amphion speelt. Beide projecten staan in het teken van vrijheid en bevrijding.

200 leerlingen van het Rietveld Lyceum doen mee aan de schrijfwedstrijd. Scholieren en ouderen gaan in gesprek met elkaar over de betekenis van vrijheid en het verschil tussen vroeger en nu. De leerlingen interviewen een oudere uit hun eigen kenniskring en schrijven een creatief verhaal gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.

Lees artikel in de Gelderlander | 14 januari 2020


Daarnaast worden edities van de projecten Verhalenoogst en de Voorleesbrigade georganiseerd in het thema 75 jaar leven in vrijheid.