Jaarthema 2020 - 75 jaar vrijheid

Innovatie

31 mei 2020 | Bloemenregen Festival Achterland 

Voor ‘75 jaar vrijheid’ regelen we vanuit de Innovatiepijler de bloemenregen bij het Festival Achterland op 31 mei. De bloemenregen komt niet zomaar uit de lucht vallen maar wordt een ‘slotakkoord’ van het educatietraject met Jelko Arts. De bloemenregen zelf is als concept bedacht en wordt uitgevoerd door Blossum. 


Educatie 

In het kader van '75 jaar Vrijheid' organiseren wij een randprogramma bij de bloemenregen. Dit programma zal grofweg bestaan uit:

  • Een oproep aan alle inwoners uit de Achterhoek om te helpen bij het samenstellen van het grootste Vrijheidsboeket ooit
  • Iedere deelnemer mag een bloem uitkiezen en daar een kaartje aanhangen met een persoonlijk boodschap (vrijheidsboodschap)
  • Deze vrijheidsboodschappen worden afgedrukt op ‘zaadjespapier’ (papier met bloemzaadjes erin), welke na afloop van de bloemenregen op het festival worden uitgereikt aan/verspreid onder alle festivalbezoekers, zodat de boodschappen van vrijheid wijd worden verspreid en opnieuw worden geplant, zodat we ze later weer massaal kunnen oogsten. 

Toerisme

Wij zijn bezig met het door ontwikkelen van een aantal bevrijdingsroutes. Deze worden momenteel voorzien van content in de vorm van bijzondere verhalen. Dit is ook meegenomen in de gids van 2020. Verder zijn we nog in afwachting wat de organisatie exact van ons verwacht.


Participatie

Schrijfproject "WEES VRIJ, WEES JEZELF” | eind juni 2020, Schouwburg Amphion

Op het Rietveldlyceum te Doetinchem is in januari het schrijfproject ‘Wees vrij, wees jezelf’ van start gegaan, georganiseerd ism de afdeling Lang Leve Kunst van de Gruitpoort en dit project is een side- event van de rockopera ‘Freyheyt’ die eind juni in Schouwburg Amphion speelt. Beide projecten staan in het teken van vrijheid en bevrijding.

200 leerlingen van het Rietveld Lyceum doen mee aan de schrijfwedstrijd. Scholieren en ouderen gaan in gesprek met elkaar over de betekenis van vrijheid en het verschil tussen vroeger en nu. De leerlingen interviewen een oudere uit hun eigen kenniskring en schrijven een creatief verhaal gebaseerd op anekdotes uit diens jeugd.

Lees artikel in de Gelderlander | 14 januari 2020


Daarnaast worden edities van de projecten Verhalenoogst en de Voorleesbrigade georganiseerd in het thema 75 jaar leven in vrijheid.