JAFA

JAFA heeft tot doel om het medium film te promoten onder jongeren en hen te stimuleren om op een actieve manier bezig te zijn met filmtechniek en het maken van filmkunst door: het aanbieden van masterclasses film op scholen aan docenten en leerlingen. 


2020 | Jubileumeditie JAFA scholieren film festival

Op woensdag 8 april viert het JAFA scholieren filmfestival (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) haar 10-jarig bestaan. Voor deze jubileumeditie van het grootste Nederlandse scholieren filmfestival is een speciaal en uitgebreid programma ontwikkeld. Bijna 1.000 leerlingen afkomstig van zes Achterhoekse middelbare scholen bezoeken deze dag het DRU Industriepark om zich onder te dompelen in een uitgebreid en actief filmprogramma. Het thema van deze bijzondere jubileumeditie is ‘Ondersteboven’ 

Het doel
Filmkunst en -techniek lijken een steeds grotere en belangrijkere rol te spelen in het leven van jongeren. Dagelijks maken zij gebruik van media als Youtube, Snapchat, Tiktok en veel meer. Dat vraagt om grote behendigheid in verschillende technische aspecten zoals het opzetten van een verhaalstructuur, mise-en-scène, montage en geluid.  

Ook in het bedrijfsleven neemt de inzet van bewegend beeld de laatste jaren een grote vlucht. Film-technische vaardigheden zijn dan ook niet alleen handig voor eigen gebruik, maar bieden ook nieuwe perspectieven ten aanzien van de arbeidsmarkt. Dit is een van de redenen waarom het JAFA het medium film promoot onder jongeren. 

10 jaar JAFA – Jubileumeditie
In 2010 vond de eerste editie plaats van het JAFA met deelnemers van de middelbare scholen in de gemeente Oude IJsselstreek. In 10 jaar tijd is het festival uitgegroeid tot het grootste filmfestival voor scholieren in Nederland waaraan jaarlijks zo’n 1.000 scholieren afkomstig uit alle Achterhoekse gemeenten deelnemen. 

Ter gelegenheid van de jubileumeditie in 2020 is de filmwedstrijd uitgebreid met een omvangrijk dagprogramma bestaande uit lezingen, demonstraties, masterclasses en workshops. Deze activiteiten worden verzorgd door professionals uit de filmsector en variëren van het bedenken van een scenario tot het zelf ‘acteren’ van een vechtscene op camera. Alle onderdelen van het programma helpen de leerlingen inzien welke processen uiteindelijk leiden tot het bijzonder eindresultaat film. 

Het film festival
Ter voorbereiding op het festival hebben de scholieren binnen de school gewerkt aan de productie van een eigen film. De ingezonden films worden tijdens het festival beoordeeld door een filmvakjury. Het festival wordt feestelijk afgesloten met de officiële prijsuitreiking van de JAFA Film Award 2020. De winnaars van het JAFA 2020 gaan door naar de landelijke finale in Lelystad.    

Het JAFA scholieren filmfestival vindt plaats op woensdag 8 april op het DRU Industriepark in Ulft. Het dagprogramma voor leerlingen begint om 9.30 uur. Om 14.30 uur vindt de prijsuitreiking van de JAFA Film Award 2020 plaats in de SSP hal. Deze uitreiking is open toegankelijk voor publiek. Het JAFA wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. JAFA 2019

Op zaterdag 6 april vindt het jaarlijkse regionale filmfestival JAFA (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Voor de negende editie van het festival is gekozen voor het thema ‘nep’. Tijdens het evenement tonen enkele honderden scholieren van middelbare scholen uit de omgeving hun zelfgemaakte korte films op het grote scherm. Daarbij maken ze kans op bijzondere prijzen, zoals festivalkaarten voor Huntenpop.


Aanloop naar het festival
Dit jaar maakten duizenden leerlingen van acht scholen uit de regio kennis met het vak van film maken. Na het volgen van diverse workshops en lessen bij het vak CKV, werkten ze in groepen aan de productie van een eigen film. Ze konden hierbij kiezen uit de categorieën live action fictie, 1-minuutfilm, animatie en documentaire. De leerlingen schreven hiervoor een eigen script en zorgden zelf voor de regie, het acteerwerk en al het andere dat bij de productie van een film komt kijken. Eerder dit jaar vonden de voorselecties op de scholen plaats en werd bepaald welke films er in april in de DRU Cultuurfabriek te zien zijn.

 

Avond van het JAFA-festival
Op zaterdag 6 april worden de films getoond aan het publiek. Filmmakers, klasgenoten, vrienden, familie en andere liefhebbers: iedereen is welkom. De producties worden door een vakjury beoordeeld op onder andere originaliteit en filmische aspecten als scenario, vormgeving, camerawerking en montage. De jury maakt aan het eind van de avond bekend welke leerlingen naar huis gaan met een Film Award. De winnende films worden ingezonden naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren dat elk jaar in Lelystad plaatsvindt. Daar kunnen nog meer prijzen gewonnen worden en er is zelfs kans af te reizen naar het Europees filmfestival voor scholieren in Griekenland. 

JAFA wordt georganiseerd door het Almende College en de DRU Cultuurfabriek en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.


Praktische informatie
Het JAFA festival vindt plaats op zaterdag 6 april om 19:30 uur in de DRU Cultuurfabriek. Kaarten zijn voor € 3,00 per persoon verkrijgbaar aan de receptie van de DRU Cultuurfabriek (Hutteweg 24, Ulft) of telefonisch via 0315-714358. Tevens zijn ze te bestellen via de website www.drucultuurfabriek.nl. Kijk voor meer informatie over het festival op www.jafafestival.nl


JAFA 2018

Op zaterdag 14 april vond het jaarlijkse regionale JAFA-filmfestival plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Tijdens het festival toonden enkele honderden scholieren uit de Achterhoek hun zelfgemaakte korte films op groot scherm aan het publiek. Het thema van deze editie luidde ‘Hier’. Aan het eind van de festivalavond maakte de vakjury bekend welke leerlingen naar huis gingen met de Film Award. 

De winnaars van JAFA 2018

• Categorie Animatie (onderbouw): The Big Journey - Ludger College (Rigo Booms, Max Klomp, Loïs van Eijk, Isa Lammers) • Categorie Animatie (bovenbouw): Rainstorm - Ludger College (Eva Verdellen, Senne van der Zijden, Lieve Huntink)  • Categorie Live action/videoclip (onderbouw): Liefs Julia - Rietveld Lyceum (Bente Wienholts, Sterre Esselman) • Categorie Live action/videoclip (bovenbouw): Vlam - Isala/Almende College (Miro Straub en Teun Ratering)  • Rhea Niersen van het Graafschap College won de posterwedstrijd met haar ontwerp van de JAFA-poster.

De winnende films worden ingezonden naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Eerdere deelnemers vielen op het NFFS flink in de prijzen en mochten zelfs afreizen naar het Europees filmfestival voor scholieren in Griekenland. JAFA wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.