​De Achterhoekse Muzikantendag (DAM)

Op zaterdag 18 november werd voor de vierde keer de ‘Dag van de Achterhoekse Popmuziek’ georganiseerd. Tijdens deze dag wordt de succesvolle Achterhoekse popcultuur gevierd. Bij bijna dertig  locaties als cafés, podia, winkels en galerieën verspreid over de hele Achterhoek, speelden meer dan 200 Achterhoekse muzikanten en bands de hele dag door.

Mede dankzij de financiële ondersteuning van het CEPA werd dit jaar voor het eerst ook De Achterhoekse Muzikantendag (DAM) georganiseerd. DAM is een informatieve dag waarop belangrijke thema’s in de muziekindustrie worden besproken zoals geld verdienen met auteursrechten, wat komt er kijken bij de release van een EP of album, wat is de waarde van tributes en covers, tips & trics voor het live circuit, professionaliseren door muziekonderwijs et cetera. Dankzij medewerking van twintig regionaal en landelijk opererende, muziek-gerelateerde bedrijven en organisaties konden muzikanten uit verschillende genre’s en professionals van uiteenlopende organisaties samen met het publiek kennis en ervaringen delen.

 

Jafa Masterclass

Op donderdag 2 november vond de Masterclass Film voor Docenten plaats op het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Deze masterclass werd mede mogelijk gemaakt door het CEPA.

De masterclass is een deskundigheidbevorderingsproject voor docenten in het voortgezet onderwijs die hun leerlingen begeleiden naar hun deelname aan het JAFA scholierenfilmfestival. De 9de editie van dit festival vindt plaats op 14 april 2018.

De afgelopen jaren namen jaarlijks zo’n 1.000 leerlingen uit de Achterhoek deel aan het festival. Een inspirerende docent en vaardige begeleiding zijn voor leerlingen essentiële voorwaarden om deel te nemen aan het festival. Voor de begeleidende docenten blijkt het maken van een film echter lang niet altijd een vanzelfsprekendheid. Vandaar dat er met ondersteuning van CEPA een deskundigheidsbevorderingstraject is opgestart om docenten bij te spijkeren in het medium film.

De masterclass op 2 november werd verzorgd door Inge Theunissen. Zij is één van de juryleden van het JAFA en heeft op basis van haar ervaring bij het festival een masterclass op maat ontwikkeld. Aan deze eerste editie namen twintig docenten deel van middelbare scholen verspreid over de hele Achterhoek.