Takkenweek - Het Hagelkruis van Kilder // gemeente Montferland

In 2018 wordt er voor de 5e keer er in de Achterhoek een Takkenweek georganiseerd. Gedurende zo’n takkenweek gaan Kunstenaars in de vrije natuur aan het werk met kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Op die manier hoopt Stichting Welcom van de gemeente Montferland kinderen die in contact willen komen met kunst, erfgoed en natuur een aantal nieuwe ervaringen op te laten doen. In Kilder wordt dit project uitgevoerd door beeldend kunstenaar Berna Bonekamp en theatermaker Theo Soontiëns. Beiden hebben veel ervaring in het maken van kunst met kinderen van allerlei pluimage. 

Landelijke omgeving Kilder - Hagelkruis van Kilder

De Takkenweek 2018 speelt zich af in de landelijke omgeving van Kilder. Centraal in deze week staat het Hagelkruis van Kilder. Dit mysterieuze kruis op zijn lange staak, met die haan er op; waar komt die vandaan? Hoe lang staat die er al? Waar dient hij voor?  Met de kinderen duiken de kunstenaars in de geschiedenis en betekenis van dit Hagelkruis en laten zich er door inspireren. Uitgangspunt bij het werken is de eigen inbreng van de kinderen. In voorbereidende oefeningen en opdrachten zullen de kinderen worden uitgedaagd om hun ideeën te formuleren en hun vormen te vinden in de omgeving waarin ze werken. Onderzoek, Interpretatie en Presentatie gaan hierbij stapsgewijs in elkaar over. 

Het past helemaal in de doelstellingen van stichting Welcom om op deze manier kinderen de kans te geven hun talenten te ontplooien en een stimulerende impuls te geven mbt kunst, erfgoed en natuur. 

Projectorganisatie: Mirjan Koldeweij i.s.m. beeldend kunstenaar Berna Bonekamp en theatermaker Theo Soontiëns


Uitvoering:
Week 7 2018 (voorjaarsvakantie week carnaval)

Partners in dit project:
Gemeente Montferland, stichting Welcom, Heemkundekring Bergh, basisscholen Kilder en Braamt, Stichting Kelrehuus